Ugrás a tartalomra

A hegyesi csatára emlékeztek a helyiek

A hegyesi csata 168. évfordulójára emlékeztek tegnap este a kishegyesi Nyugati temetőben. Elhelyezték a kegyelet virágait a csatában elesett katonák tiszteletére emelt emlékműnél.     

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatáját Kishegyesnél a magyar honvédek ’49. július 14-én vívták meg a túlerőben levő Jellašić bán hadseregével szemben. A győzelemmel a település örökre beírta magát a magyar történelembe.

Virág Gábor, helytörténész: „Tizenvalahány órás csata volt, köszönve Guyon Richárdnak, ő volt ennek a déli hadseregnek a parancsnoka, egy nagyon jó harci felállításban sorakoztatta fel a hadsereget, és ennek köszönhetően meglepetésszerű csapást mért Jellašićra.”

A helyiek méltón emlékeznek a szabadságharcra és az áldozatok emlékét nemcsak szívükben őrzik.

Linka B. Gabriella, tag, MNT: „Az itteni magyarságnak nagyon kevés emlékezete, nagyon kevés hagyománya és nemzeti kötődése volt, és ezt nekünk kell elkezdenünk, nekünk kell megrögzítenünk a gyerekeinkben, hogy igenis a magyar nemzethez tartozunk, úgy a kis csaták révén, úgy a kis események révén, hiszen azok a nagy események részesei.”

A helyiek főhajtással és koszorúzással rótták le tiszteletüket a csatában résztvevők és elesettek emlékére. Az emlékművet 2000-ben építették fel újra, hiszen az eredeti, amelyet vasból öntöttek és 1887-ben készült, megsemmisítették.

Mohácsi Zoltán, tanácselnök, Kishegyes HK: „Büszkék lehetünk, hogy egy méltó helyen tehetjük meg ezt az emlékezést, és itt szeretném megköszönni az előző vezetőknek, faluvezetőknek és településünk barátainak, hogy gondoltak arra, hogy újraemelik a ’48–49-es emlékművet, és mi, az utódok, minden évben itt tudunk emlékezni a hősökre.”

A megemlékezést a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szajkó leánykórusának előadása és szavalatok tették ünnepélyessé.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto