Ugrás a tartalomra

Hamarosan elkészül a ludasi Falumúzeum

A Ludas Civil Szervezet aktivistái pénteken házról-házra jártak, hogy régiségeket gyűjtsenek, melyekből majd múzeumba rendezik a falu múltját. A tájház a karácsonyi ünnepek előtti időszakban nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

Egy nap alatt rengeteg régiséget és érdekességet sikerült összegyűjteni Ludason. A tárgyakat először a karácsonyi ünnepek előtt tekinthetik meg az érdeklődők. Festmények, portrék, textilek, konyhai kiegészítők, használati tárgyak és még számtalan helyi régiség lesz kiállítva a készülő ludasi Falumúzeumban. Aladics Tibor, közgyűlési elnök, Ludas HK: „Egy régi álom fog most megvalósulni, hiszen már nagyon régóta a helyi közösségben megfogalmazódott, hogy jó lenne Ludas történetét kutatni és mi sem tükrözi ezt jobban, mint hogy az eredmény kézzel fogható.”

Ludasról 1335-ből származnak az első írásos emlékek, ez is indokolttá teszi a gyűjtemény létrehozását. Raffai Judit, néprajzkutató: „Nagyon sok dolog igazolja azt, hogy nem csak régóta, de a betonút megépítéséig elzártan is éltek az emberek. Ebből kifolyólag nagyon sok tárgyi emlék megmaradt, amire azt mondhatjuk, hogy egy gyorsabban fejlődő faluban már eltűnt.”

A múzeum helyszíne a ludasi plébánia hittanterme lesz és a tervek szerint bármikor megtekinthetik majd az érdeklődők. Dobai István, plébános, Ludas: „Az életfelfogást, a múltnak a tükrét látjuk és alakul a jövő ebből. Látjuk azt, hogy valamikor a legnagyobb kényelmet jelentő dolgok sem voltak olyanok, mint manapság és így tovább. A jelent sokkal inkább tudják értékelni a fiatalok, hogyha látják a régit is és a gyökereiket nem szabad hagyni veszni.”

A Falumúzeum létrehozására a Ludas Civil Szervezet Szabadka Város kulturális pályázatán nyert támogatást. Céljuk az, hogy a ludasiak megismerjék a környék történelmét, de a falusi turizmust is szeretnék fellendíteni.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto