Ugrás a tartalomra

Fürdőmedencét építenek, bankfiókról álmodnak

Bővül az ivóvíz- és a szennyvízhálózat, igyekeznek rendezni a közvilágítást Bácskossuthfalván

A múlt év ezen szakaszában még teljes gőzerővel azon dolgozott a bácskossuthfalvi helyi közösség csapata, hogy minél hamarabb beinduljon az azóta már működő benzinkút a faluban. Tavaly sikeres falunapot és szüreti napot szerveztek, és hét elsős ösztöndíjas egyetemistát tudtak támogatni a helyi járuléknak köszönhetően. Remélik, hogy az idei, tavaszi takarítási akció is bebizonyítja, hogy a lakosságcsökkenéssel járó közhangulat és más kihívások ellenére maradt még lendület Bácskossuthfalva lakóiban. Jelenleg egyebek mellett a közvilágítás rendezésén munkálkodnak, illetve azon, hogy bankfiók nyíljon a településen – tudtuk meg Seffer Attilától, a falu tanácselnökétől.

– Az ivóvízhálózatra vonatkozó munkálatokat – hogy a pályázati rendszerbe bele tudjuk illeszteni a munkálatok finanszírozását –, illetve a szükséges tervdokumentáció kidolgozását több fázisra bontottuk fel. Elkészült az Ongai-völgy szennyvízelvezető rendszerének a tervdokumentációja is, és beszereztük a szükséges engedélyeket. Az idén elkezdhetjük a Rekreációs Központ medencéinek a bővítését. A községi önkormányzat idei költségvetése a régi olimpiai medence helyén egy nem egyenes vonalú, rekreációs tartalmakkal is gazdagított fürdőhely kiépítésére 37 millió 800 ezer dinárt irányozott elő – ismertette a tanácselnök, és azt is elmondta, hogy tervezik a ravatalozó felújítását, ezenkívül igény mutatkozik egy urnafal kiépítésére is a lakosság részéről.

A település magyarországi kapcsolatait megszólítva igyekszünk azt a célt megvalósítani, hogy több év után ismét működjön bankfiók Bácskossuthfalván. Emellett azon is dolgozunk, hogy egy nyilvános ki- és befizetésre is lehetőséget adó pénzautomata kerüljön a falu központjába – mondta Seffer, és kitért arra is, hogy a közvilágítás kérdése sajnos nem feltétlenül a helyi közösség hatásköre.

A települések, így a mi falunk közvilágításának kérdése is elég szövevényes történet. Minden bonyodalom ellenére a meghibásodást továbbra is a Standard Közvállalatban jelenthetik a polgárok. Azt tudni kell, hogy egy egyszerű égőcsere is szervezésbeli kihívást jelent a helyi közösség számára. Ha viszont az egész utcában nincs világítás, akkor trafómeghibásodás történt, ezt pedig csak a Szerbiai Villanygazdaság illetékes helyreállítani. Mi most a rendelkezésünkre álló lehetőségek szerint hozzáfogtunk a falu közvilágítási hálózatának a rekonstrukciójához. Az idén további 200 takarékos lámpatest megvásárlására lesz lehetőség. Első lépésben Pacsér határáig a kerékpárutat vettük célba a Szabó Dániel utcától, vagyis 27 régi gömblámpát váltottunk le korszerű, energiatakarékos LED-izzókra. A folytatásban a Pacséri és a Bajsai út 40 lámpáját cseréltük le, és azóta még 120 ilyen égő került minden falubeli utcasarokra – részletezte Seffer, és elmondta azt is, hogy az idén befejezik a piaci elárusítóasztalok feletti tetőzet cseréjét.

A múlt évben megtörtént a falu központját átszelő pataknak az iszaptalanítása és a kimert földnek az elszállítása. Szomorúan tapasztalhatjuk azonban, hogy a Krivaj alig néhány hónap elteltével ismét műanyagszemétben úszik – adott hangot sajnálatának a falu tanácselnöke, aki figyelmeztetett arra is, hogy a környezetünk tisztaságáért mi magunk vagyunk a felelősek.

Folytatjuk ezúttal a nyugati oldalon a halastó körüli nyári út zúzott kővel való lefedését, ez utóbbira 5,5 millió dinárt fordíthatunk. Nádvágás után horgászhelyeket alakíthatunk majd ki a tóparton, ez utóbbira 3 millió dináros keretet kaptunk a községi mezőgazdasági alapból. Ugyanígy 10 millió dinárt irányoztunk elő a falubeli utcák kátyúzására, illetve két utca teljes újraaszfaltozására – ismertette Seffer Attila, és a beszélgetés végén azt is elárulta, hogy a helyi közösség felkészülten várja a hóesést, hiszen olyan hóekéket sikerült beszerezniük, amiknek a gumival védett alsó része nem károsítja majd az aszfaltot.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, KPD
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto