Ugrás a tartalomra

A földművelést támogatni, gyárakat indítani

A Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezetében pénteken annak okán tartottak sajtótájékoztatót, hogy a párt egy éve került vissza a község irányítását meghatározó szervek közé.

Lőrincz Csongor, a VMSZ községi szervezetének elnöke elmondta, hogy a döntéshozásban többséget képeznek, a frakciójuk 16 főt számlál, ezért úgy érzik, az embereknek tudniuk kell, mi történik, mi várható, és milyen irányba tolják Zenta szekerét.

– Politizálásunknak két fő irányvonala van: a külföldi tőke idevonzása, gyárak építése, valamint a mezőgazdaság újraélesztése, támogatása. Elmondhatjuk, hogy irányításunk alatt kapnak először vissza nem térítendő támogatást a földművesek. Ez más községekben már évekkel ezelőtt beindult, nálunk csak most. Egyesek azzal takaróznak, hogy eddig azért nem kaptak a földművesek ilyen segítséget, mert a minisztérium csak most hagyta jóvá, csak elfelejtik elmondani azt, hogy eddig nem is kérték. Mi most kértük, és a minisztérium jóvá is hagyta. Egy év alatt a központi fűtést is megoldottuk, mégpedig úgy, hogy az egész község profitálhat belőle. Ez egy olyan technológia lesz, melynek során villanyáramot termelünk, és a keletkező hővel fűtjük majd a rendszert. A közmunkaprogramban ezúttal dupla annyi embert tudunk alkalmazni, mint eddig bármikor, és 18 gyakornoknak sikerült indulási segítséget biztosítanunk.

A párt községi szervezetének elnöke azt is elmondta, hogy habár a termálkút fúrása, mint kiderült, kampányfogásnak indult, és a választások után abba is maradt, később nem kis energiával sikerült befejezniük a fúrást, továbbá azt is kihangsúlyozta, hogy a szűkös költségvetésből is igyekeznek támogatni a helyi közösségeket és a falvakat.

Perpauer Attila, a VMSZ kevi szervezetének elnöke elmondta, hogy az önkormányzatnak több területen sikerült az idén újításokat végeznie.

– Elkészült a Kevi–Buránysor-út, a Törökfalut Kevivel összekötő utat zúzalékkővel szélesítették, a Kevi mikrohálózat klóradagolót kapott, Buránysoron pedig két utcát zúzalékkővel láttak el. A jövő héten cserélik a kevi iskola padlójának azt a részét, amelyik a múltkori felújításból kimaradt, továbbá a templomkertben padokat helyeznek el, hiszen az idén az önkormányzat és a tartomány segítségével megújult a templomunk.

Huszár Zsolt tornyosi községi képviselő elmondta, hogy náluk az idén a gondokból jutott több, fő problémájuk az ivóvízellátás.

– Az ivóvízhálózatunk hárommillió dináros felújításra szorulna. A helyi közösség ez ügyben meggondolatlanul aláírt egy olyan szerződést, amelyet nem tud kifizetni, és ennek a jelenlegi önkormányzatnak lesz a feladata, hogy a vízellátásunkat megoldják a faluban. Ami viszont jó hír, hogy őszre nálunk is javítani fogják a dőlőutak egy részét.

Szerző (Forrás)
Horváth Ágnes, Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto