You are here

A szabadkai Zsinagóga átadó ünnepségét követően Orbán Viktor, magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić, szerb államfő a szabadkai Zsidó Hitközség székházába vonult át, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.

A folytatásban megtartott sajtótájékoztatón a két ország közötti kiváló kapcsolatokat hangsúlyozták, kilátásba helyezve az együttműködés további fokozását.

Aleksandar Vučić értékelése szerint a két ország közötti kapcsolatok nem lehetnének ennyire jók, ha Orbán Viktor nem viselné ennyire a lelkén ezeknek az előbbre vitelét.

A Szerbia és a Magyarország közötti kiváló kapcsolatok a gazdaság és a politikai területén is megmutatkoznak, Magyarország egyike azon országoknak, amelyek mindig Szerbia oldalán állnak, mondta a szerb államfő. Mint hozzátette, a két ország közötti jó kapcsolatoknak a szerbiai magyarok, de minden más szerbiai is haszonélvezője. 

– Tavaly a Szerbia és a Magyarország közötti árucsere forgalom elérte 1,5 milliárd eurót, amely 22 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest.

Az idei év első hónapjában a tavalyi év ugyanazon időszakához képest 39 százalékos volt a növekedés. Magyarország Szerbia hatodik legjelentősebb külkereskedelmi partnere. Külön örülünk annak, hogy Orbán Viktor kiemelten fontos beruházási célországként tekint Szerbiára, annak pedig még jobban örülünk, hogy a magyar beruházások nem csak Vajdaságba, hanem Szerbia egyéb régióiba is érkeznek. Orbán Viktor a stabilitás politikáját gyakorolja, ez pedig nem csak az országaink közötti kapcsolatok alapja, hanem meghatározó Európa ezen része stabilitásának a szempontjából is.

A mai találkozó során sokat beszélgettünk arról, hogy miként tudjuk tovább mélyíteni az országaink közötti kapcsolatokat, milyen közös projektumokat valósíthatunk meg, hány magyarországi vállalkozás érkezhet még Szerbiába. Rendkívül elégedett vagyok a mai tárgyalások eredményével – nyilatkozta Vučić, majd ismét köszönetet mondott, amiért Magyarország támogatja a vajdasági magyarságot, de azért is köszönetet ,mondott, amiért Magyarország támogatja Szerbia európai uniós integrációját.

A folytatásban nyilatkozó Orbán Viktor Magyarország jövőbeni támogatásáról biztosította hallgatóságát és a szerb államfőt, mert mint kiemelte: meggyőződése, hogy Európának szüksége van Szerbiára.

Szerbia nem a probléma, hanem lehetőség Európa számára, hiszen az Európai Uniónak energikus, ambiciózus tagokra van szüksége, egyébként az EU teljesítménye folyamatosan csökkenni fog, nyomatékosította Magyarország miniszterelnöke.

– mostanra az egész világ meggyőződhetett arról, hogy Szerbiának olyan vezetése van, amely képes stabilitást nyújtani.

A stabilitás pedig nagy érték. Emellett mindenki láthatja, hogy a gazdaság tekintetében is megnyílt a fejlődés útja Szerbia előtt. Ezt Magyarország is látja. Ismerjük a gazdasági és az ipari növekedéssel kapcsolatos, valamint a pénzügyi adatokat. Mind a teljes külkereskedelem, mind az export tekintetében tíz százalékos növekedésről van szó, ez pedig olyan eredmény Szerbia részéről, amely minden európai országban megállná a helyét – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök a folytatásban Szerbia kisebbségvédelmi politikáját méltatta, példaértékűnek nevezvén azt.

Ezért Szerbia nem csak lehetőség, hanem kisebbségvédelem szempontjából kifejezetten követendő modell is lehet az EU számára, húzta alá Orbán Viktor, majd tekintettel a közelgő magyarországi parlamenti választásokra, köszönetet mondott Vučićnak az eddigi együttműködésért, aki viszont abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy Orbán Viktorral április 8-a után is folytatják az együttműködést, mert mint azt a szerb államfő megjegyezte, „soha nem téved a választási eredmények tekintetében”.

Szerző: 
Magyar Szó online