Ugrás a tartalomra

VMSZ-küldöttség Brüsszelben

A Vajdasági Magyar Szövetség három képviselője érkezett ma Brüsszelbe. Nyilas Mihály tarományi kormányalelnököt, valamint Fremond Árpád és Pék Zoltán parlamenti képviselőt Deli Andor európai parlamenti képviselő fogadta. A küldöttség találkozott Magyarország Állandó brüsszeli Képviseletének bővítéssel foglalkozó munkatársaival és részt vett az Európai Néppárt delegációs ülésén. A Vajdasági Magyar Szövetség politikusai ma zárt ajtók mögött tárgyaltak a Képviselet munkatársaival.

A találkozó témáit utólag ismertették a vajdasági delegáció képviselői. Fremond Árpád: „Elsősorban tájékoztattuk őket a kisebbségi akciótervről, arról, hogy a VMSZ és a vajdasági Magyar közösség közösen próbál meg kialakítani álláspontot ezzel kapcsolatban. Nagyon fontos ez az ő számukra, hiszen ők azok, akik gyakorlatilag a bizottságokban és más testületekben követni tudják ezt a folyamatot, és rá tudnak hatni bizonyos követelésekre, és lobbizni tudnak azokért a döntésekért, amelyeket mi fogalmazunk meg.”

A találkozón egyebek mellett szó esett a termőföldekről szóló törvényről – a Képviselet munkatársaival arról beszéltek, mit lehet még kérni a mezőgazdaság területén a csatlakozási folyamat során. A VMSZ küldöttsége az Európai Néppárt delegációs ülésén is részt vett, ahol Fremond Arpád szólalt fel. Hangsúlyozta: a Vajdasági Magyar Szövetség kiváló kapcsolatot ápol a Magyar Kormánnyal, ami Szerbia uniós csatlakozásában nagy jelentőséggel bír, Deli Andor brüsszeli jelenléte és munkája pedig hidat jelent Vajdaság és az Európai Unió között. Pék Zoltán: „Megfelelő véleményeket, szakvéleményeket tud biztosítani az itt dolgozó bizottságoknak. Nagyon fontos számunkra, hogy a vajdasági kisebbségeket tudja itt képviselni, mivel a csatlakozási tárgyalásokban a kisebbségek jogait és helyzetét bele tudjuk építeni ezen dokumentumba, ami azért fontos, mert ha egyszer belekerül, akkor ez hosszú távon is elfogadható lesz.”

A delegáció csütörtökig marad Brüsszelben. Találkoznak Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság biztosával és Caterine Wendttel, az Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatóságának Szerbiáért felelős osztályvezetőjével. A találkozók célja, hogy a VMSZ minél több uniós szálon keresztül segíteni tudja a vajdasági magyarok érdekeinek érvényesítését az európai uniós csatlakozási folyamat során.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto