Ugrás a tartalomra

Üzembe helyezték a légkondicionáló rendszert

Európa- és világbajnokságok színhelye lehet immár a szabadkai sportcsarnok

A szabadkai sportcsarnok több mint öt évtizeddel ezelőtt épült fel, de csak most került sor a klimatizációs rendszer kiépítésére. Ennek köszönhetően a jövőben európai- és világbajnokságok helyszíne lehet majd a sportcsarnok.

A légkondicionáló rendszer szerdai ünnepélyes üzembe helyezésén jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Horvát Tímea alpolgármester, Nemanja Simović, a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, Kern Csaba, a Cim Gas elnöke, Vladimir Bijelović, a Cim Gas igazgatója, valamint Tóth Róbert, a Stadion közvállalat igazgatója.

– Köszönetet szeretnék mondani Aleksandar Vučić elnök úrnak, aki támogatta a klimatizációs rendszer kiépítését, ugyanis a szerb kormány 20 millió dinárral, a város pedig 4 millió dinárral járult hozzá a beruházáshoz, ugyanakkor kiemelném Davor Štefanek olimpiai bajnokunk, a Szerbiai Sportszövetség elnökének közreműködését is. A városvezetés hűen tartotta magát ígéreteihez, a városi stadionban a reflektorok elhelyezése és a medence felett a hőlégballon felszerelése után ma üzembe helyezzük a sportcsarnok klimatizációs rendszerét. A nyár folyamán várható a városi stadionban az új atlétikai pálya kiépítése – mondta Bogdan Laban polgármester.

A projekt kivitelezője a szabadkai Cim Gas magánvállalat volt. Magáról a munkálatokról magyar nyelven Kern Csaba, a Cim Gas elnöke tájékoztatta a média képviselőit.

– A város október végén a sportcsarnok klimatizációja kapcsán kulcsrakész megoldásra írta ki a pályázatot, tehát terv nem volt, konkrét megoldást kellett felkínálni. A csarnokban a berendezések rögzítésére csak a falakat és az oszlopokat tudtuk használni.

Nyolc tonna lemezkanális van felépítve, hét tonna acélszerkezettel. A fő gond, hogy az épület csúcsában kellett elhelyezni a konstrukciót, amit sajnos mechanizációval nem tudtuk megközelíteni, más megoldásokat kellett keresnünk. A 400 kilowattos hőpumpa adja a hőforrást, illetve az energiát a hűtésre.

Hatvanezer köbméteres a klímakamra, ami azt jelenti, hogy minőségi levegőt kapunk általa, és mindössze 10 fokkal tér majd el a kinti hőmérséklettől a csarnokba bejuttatott levegő a klimatizációs rendszer által.

Sikeres együttműködésről beszélhetek, ugyanis a munkálatok ideje alatt működött a sportcsarnok, nem maradtak el az edzések, és a rendezvényeket is megtartották – mondta Kern Csaba.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Pa.E.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto