Ugrás a tartalomra

Új esély az iskolának

A zentai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatóválasztása kapcsán tartott sajtótájékoztatót a VMSZ községi szervezete

Esélyt kell adni a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola dolgozóinak, hogy egy új igazgatóval ismét törvényes keretek között tudjanak színvonalas oktatást biztosítani a diákok számára – hangzott el a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezete tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatóválasztása kapcsán hívtak össze. A történet előzménye, hogy a pályázatra három személy jelentkezett, Urbán Zsuzsanna, az intézmény megbízott igazgatója, aki a szétválás előtt a mamutiskola, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója volt, valamint a másik két pályázó, Gordán Kolos osztálytanító és Molnár Gábor Klára osztálytanító, akik közül az utóbbi visszavonta a jelentkezését. A véleménynyilvánítás alkalmával a munkaközösség 54 szavazattal Urbán Zsuzsannát javasolta intézményvezetőnek, Gordán Kolost 38 dolgozó támogatta. Végül a megbízott iskolaszék Gordán Kolost javasolta az intézmény élére. A kialakult helyzet kapcsán tartott sajtótájékoztatót Pék Zoltán, a VMSZ községi szervezetének elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.

– Nem szokványos, hogy egy iskolaigazgató megválasztása akkora nyilvánosságot kapjon, mint ahogyan az a Petőfi Sándor Általános Iskola esetében történt, amelyet az ellenzék politikai pontszerzés céljával a közbeszéd tárgyává tett. Éppen ezért tartjuk fontosnak elmondani, hogy miért nem tudtuk támogatni Urbán Zsuzsanna megválasztását. Olyan információk jutottak ugyanis a birtokunkba, amelyek azt igazolják, hogy igazgatóként komoly hiányosságokat és mulasztásokat vétett, amelyeket természetesen a felügyelő szervek is feltártak – hangsúlyozta Pék Zoltán, aki határozottan visszautasította azt a nyomásgyakorlást, amit – ahogyan fogalmazott – a helyi ellenzéki politikusok a médián keresztül és az iskolaszék ülése előtt próbáltak eszközölni.

– A Vajdasági Magyar Szövetségnek a helyi intézményektől kezdve a tartományi szerveken és a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül egészen a minisztériumokig vannak tisztségviselői. Ez az oktatás intézményrendszerét illetően egy igen jól működő rendszer, ugyanis ezáltal tudjuk megőrizni a magyar érdekképviseletet, valamint megteremteni annak a lehetőségét, hogy a diákok anyanyelvükön tanulhassanak, magyar osztályok, magyar iskolák lehessenek úgy a tömbben, mint a szórványban. Így tudunk ösztöndíjakat biztosítani, így tudjuk szavatolni az Európa Kollégiumban való bentlakás lehetőségét, stb. Mindebben kiemelt szerepe van Vicsek Annamária oktatási államtitkár asszonynak, hiszen ő a legfontosabb kapocs az oktatási minisztériumban, amellyel az elmúlt évek során nagyon jó munkakapcsolatot alakítottunk ki. Ezt a munkakapcsolatot a jövőben is szeretnénk megtartani, ugyanis ennek köszönhető egyebek mellett az is, hogy az elmúlt években számos településen sikerült megtartanunk a kis létszámú tagozatokat. Az oktatási miniszter idén több mint harminc oktatási intézmény vezetőjét mentette fel tisztségéből, mivel törvénytelenül működtették az iskolákat. A leváltásra kerülő intézményigazgatók listáján rajta volt Urbán Zsuzsanna is, az akkor még meglévő mamutiskola, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatójaként. A Nagybecskereki Iskolaigazgatóság jegyzőkönyvekkel hívta fel a figyelmet az általa elkövetett törvénytelenségekre, és éppen az iskolaigazgatóság javaslatára került fel a leváltandó iskolaigazgatók listájára. Felmerül a kérdés, hogy miért nem történt meg a leváltása. A válasz egyszerű: a VMSZ közbenjárására nem történt meg a leváltása, mivel egy megszűnő iskola igazgatói pozíciójáról volt szó. Az igazgatónőt azonban megkértük arra, hogy ne jelentkezzen az újonnan alakult iskolák igazgatói pályázatára. Ennek ellenére, mint tudjuk, pályázott – magyarázta Pék Zoltán, hozzátéve, a VMSZ-nek mindvégig következetes álláspontja volt a kérdésben, nevezetesen az, hogy kizárólag olyan személyek felelősségteljes munkakörökbe történő kinevezését támogatja, akik a törvényes előírásokat betartva, a közösség érdekeit szem előtt tartva fejtik ki tevékenységüket.

– Az önhatalmú döntések meghozatala egyébként az újonnan megalakult intézményben is folytatódott, amit egyebek mellett az is jelez, hogy az újonnan megalakult általános iskolák közül csak a Petőfi Sándor Általános Iskolának nem fogadták el a munkahelyek besorolását felölelő programját, mivel állandó munkaviszonyban lévő szakpedagógusokat nem részesített előnyben az órák elosztásánál, ellenben nem megfelelő végzettséggel rendelkező embereknek biztosított munkát; a tanévkezdéskor törvénytelenül osztotta szét az órákat; és nem utolsósorban visszaélt a felsőhegyi lakosok bizalmával, ugyanis olyan információk terjedtek el a faluban, hogy ha nem ő lesz az igazgató, akkor a felsőhegyi iskolát be fogják zárni. Erre természetesen nem fog sor kerülni, ugyanis minden törvényes feltétele meg is volt és meg is van az iskola működtetésének. Miután Urbán Zsuzsanna átadta a jelentkezését, ismét megkértük, hogy vonja azt vissza, erre azonban sajnos nem került sor, helyette a sajtó nyilvánossága elé állt, azok a tények azonban, amelyeket most feltárunk, nem kerültek nyilvánosságra. Éppen ezért ezen érveket az iskolaszék tagjai előtt is igyekeztünk feltárni, hogy még a döntésük meghozatala előtt tisztában legyenek velük. A megbízott iskolaszék ennek tükrében Gordán Kolost javasolta a tisztségre, aki egy fiatal, rátermett pedagógus. Úgy gondoljuk, hogy esélyt kell adni a Petőfi Sándor Általános Iskola dolgozóinak, hogy egy új igazgatóval ismét törvényes keretek között tudjanak színvonalas oktatást biztosítani a diákok számára, hiszen ebben a történetben a diákok a legfontosabbak – szögezte le a sajtótájékoztatón a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének elnöke.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto