Ugrás a tartalomra

Több mint 150 kampányrendezvény

A VMSZ csaknem hatszáz aktivistája és politikusa ösztönözte a kettős állampolgárokat a magyar országgyűlési választáson való részvételre

Háromhetes kampányát zárta pénteken a Vajdasági Magyar Szövetség, amellyel a Vajdaságban élő magyar állampolgárokat arra ösztönözte, vegyenek részt a vasárnapi magyarországi parlamenti választáson, mert minden szavazat számít.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a kampányt értékelve kérdésünkre elmondta, a rendezvények jó hangulatban folytak, s tulajdonképpen nem is kellett meggyőzni a lakosságot a szavazás fontosságáról, hiszen mindenki érzi, tudja, hogy mi történt az elmúlt nyolc évben. Ahogy a pártelnök kiemelte, a VMSZ a stratégiai partnere mellé áll a választásokon, hiszen az elmúlt 8 évben a Fideszen kívül, a magyar pártok közül senki sem nyitott ajtót a délvidéki magyarságra.

– Széleskörű kampányt szerveztünk. Ez nem azt jelenti, hogy minden olyan településre eljutottunk, ahol magyarok élnek, de a nagy részükre igen. A kampány egybeesett a március 15-ei nemzeti ünnepünkkel, és ha ezeket a megemlékezéseket is beleszámítjuk, akkor 160 rendezvényt tartottunk. Ha ezeket a megemlékezéseket nem számítanánk, akkor is megközelítőleg 100 rendezvényünk volt Vajdaság különböző részein, ami azt jelenti, hogy egyes napokon, akár 5-6 helyen is kampányoltunk. Rengeteg emberrel találkoztunk és azt tapasztaltuk, hogy a vajdasági magyarok élni kívánnak a szavazati jogukkal – mondta a pártelnök.

Az adatok is azt bizonyítják, hogy megnőtt a választói hajlandóság itt nálunk, és a határon kívül eső magyarság körében is. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők közül a 2014-es magyarországi választásokon 193 793 levélben szavazó polgár szerepelt a választói névjegyzéken. Az idén a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők közül 378 382-en jelezték, hogy voksolni kívánnak. A Magyar Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a Szerbiában élő magyar állampolgárok közül az idén 53 389-en regisztráltak. A becslések szerint a külhoni magyar szavazatok két-három képviselőt juttathatnak be a magyar Országgyűlésbe.

– A kampány során újra meggyőződtünk arról, hogy életerős a közösségünk, amely meg akar kapaszkodni, amely megbecsüli azt a támogatást, amit a Fidesz–KDNP kormánytól kaptunk az elmúlt 8 évben erkölcsi, politikai és anyagi értelemben is. Az emberek a nemzet részeként élik meg magukat. Nagy megkönnyebbüléssel veszik tudomásul, hogy 90 év után olyan kormánya van Magyarországnak, amely nemzetben gondolkodik, amely nemcsak a szavak szintjén, hanem a tettek mezején is gondot visel a határon kívüli magyarságról. Ez a szempont lehet a döntő, hogy a szavazás pillanatában kit ikszeljenek be – mondta Pásztor István.

A Fidesz a VMSZ stratégiai partnere. A pártelnök szerint ez a kapcsolat kötelez. A több mint 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatást is ez a kormány folyósította. Soha sem kapott még ilyen mértékű támogatást a délvidéki magyarság, amely több mint 12 000 családhoz jutott el.

– Nekünk elemi érdekünk, hogy a hároméves fejlesztési időszak lejárta után is folytatni tudjuk a gazdaságfejlesztési programot. A magyar politikai mezőnyt nézve, ebben a pillanatban, azt látom, hogy egyedül a Fidesszel tudjuk ezt megtenni. Úgy gondolom, eljött az időt, amikor döntést tudunk hozni a saját érdekünket figyelembe véve. Ezért biztatom magukat arra, hogy szavazáskor gondolják meg melyik mezőt ikszelik be.

– A Vajdasági Magyar Szövetségnek 10 éve stratégiai partnere a Fidesz. Bennünket még úgy tanítottak, hogy ha az embernek a stratégiai partnere, a barátja, a szomszédja vagy jóakarója csatában, küzdelemben van, nehézségekkel szembesül, akkor mellé kell állni. Ez a betyárbecsület! – mondta Pásztor István a szerémségi Platicson (Fényberek) megtartott lakossági fórumon.

A VMSZ aktivistái egyébként az elmúlt napokban azoknak, akik igényt tartottak rá, segítettek a szavazói levélcsomagban található azonosító nyilatkozat pontos kitöltésében, annak érdekében, hogy minél kevesebb érvénytelen szavazat legyen.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K-k
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto