You are here

Nemcsak a szórványban élők számára fontos az anyanyelvű oktatás a szórványban, a magyar kormány is kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy Kárpát-medence-szerte támogassa az általános iskolák elsőseit. 

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával Dél-Bánátban, Székelykevén adták át az elsősöknek azokat a tanszercsomagokat, amelyek jelentős segítséget jelentenek a tanévkezdésben.

A székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola tanulói ünnepi műsorral készültek a tanévnyitóra, amelyen köszöntötték a szeptember elsején először iskolába induló kisdiákokat. Az eseményen azok a gyerekek, akik magyar nyelven kezdik meg az iskolát gazdag tanszercsomagban részesültek.

A Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány a tanévkezdés költségeinek részleges átvállalásával arra szeretné ösztönözni a szülőket, hogy egyebek mellett Dél-Bánátban is magyar tannyelvű osztályba írassák gyermekeiket.

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár elmondta, jelentős anyagi terhet ró a szülőkre az iskolakezdés, főként azokban a családokban, ahol két-három gyermek ül a padokba szeptember elsején. A magyar kormánynak azonban az anyagi segítségnyújtáson kívül az oktatás egy új szintre emelése is a célja.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország: „A következő években el kell érni azt a célt, hogy minden magyar gyermek, minden vegyes házasságból született gyermek tudjon magyar bölcsődébe, magyar óvodába, magyar iskolába járni és a magyar nyelvű oktatási rendszerünk sokkal különb és minőségibb legyen, mint a többségi nemzeté.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint az, hogy a magyar kormány és a szerbiai magyar politikum is a legmagasabb szinten képviseltette magát a tanévnyitón, kiválóan példázza azt, hogy mennyire fontos a magyar nyelvű oktatás a szórványban is.

A kisgyermek megszületésétől, óvodába íratásától kezdve, az első osztályba íratásán át a középiskola befejezéséig, minden egyes lépésben ott vagyunk, a legkorszerűbb, legfejlettebb oktatási hátteret próbáljuk biztosítani. Szabadkán a képzőközpont megnyitásával az anyanyelvű felsőfokú oktatás bővítését is garantálni tudjuk most már.”

Tizenegy elsős kisdiák vette át a tanszercsomagot, akik Székelykevéről, Hertelendyfalváról és Ürményházáról érkeztek. Az ünnepségen részt vett Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke, Vicsek Annamária oktatási államtitkár és Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is.

Szerző: 
Pannon RTV