Ugrás a tartalomra

Műemlékvédelem és gazdaságfejlesztés

A VMSZ jelöltje az SZHP listáján indul a belgrádi választásokon – Lakossági fórumot tartott a magyar párt Belgrádban

Van véleményük a városfejlesztésről a Belgrádban élő magyaroknak is, ezért a Vajdasági Magyar Szövetség a fővárosi helyhatósági választásokon való részvétel mellett döntött, s az Aleksandar Vučić államfő nevével jelzett választási listában látja a lehetőséget a fejlődéssel kapcsolatos elképzelések megvalósítására – hangzott el a VMSZ belgrádi szervezetének mai, választással, kampányidőszakkal foglalkozó lakossági fórumán, melyet a vračari városi községháza érdeklődőkkel megtelt nagytermében tartottak meg.

A magyar párt fővárosi szervezete ezért csatlakozott a Szerb Haladó Párt listájához, Nebojša Marjanović, a szervezet vezetője a lista 43. helyén indul a megmérettetésen. Marjanović elmondta, a magyar–szerb barátság érdekében tett lépéseket fogja támogatni, azokat fogja képviselni a kampány alatt és azt követően is, ahogyan eddig is tette. A lista egyik jelöltjeként a belgrádiakat érintő problémákkal is foglalkozni kíván, de olyan műemlékvédelmi projektumok megvalósításáért is síkra fog szállni, amely úgyszintén a magyarok és a szerbek közötti történelmi kapcsolatok hagyományát erősítik, például a Hunyadi Jánosnak emelt emlékmű átadását – jelentette ki. Lényegesnek tekinti a gazdaságfejlesztés továbbvitelét is.

Marija Obradović, az SZHP köztársasági parlamenti képviselője, a párt alelnöke beszédében azt mondta, a lista támogatása elsősorban azért lényeges most, hogy a városvezetőség folytatni tudja a megkezdett projektumokat, s ne engedje meg, hogy Belgrádot ismét a túlméretezett eladósodottság jellemezze, ahogyan az a haladó párti vezetőség előtti periódusban volt. Obradović megállapította, az elmúlt mandátum alatt sikerült elérni, hogy a tervek ne csak makettek formájában létezzenek, hanem kezdetét is vegyék a nagy építkezések. Utalt a Belgrád víziváros megvalósulás alatt álló hatalmas projektumára, továbbá számos más úthálózat-fejlesztési és befejezett infrastrukturális projektumra. A városvezetőség fokozott figyelmet szentel majd az idegenforgalom előbbre vitelének, már 2017-ben is több mint egymillióan keresték fel kikapcsolódási célokkal a szerb fővárost.

Az SZHP-nek és a VMSZ-nek közösek az érdekeik Belgrádban, még ha a VMSZ minden szempontból kisebbnek számít is a fővárosban – jelentette ki Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. Ez a tény, mint hozzáfűzte, nem akadályozza meg azt, hogy a két párt együttműködjön belgrádi szinten is, s hogy kiterjessze erre a szintre is a köztársasági, tartományi és vajdasági önkormányzati szinten már létező pozitív tapasztalatokat. A VMSZ városi szervezete hat éve létezik, emlékeztetett, kis szervezetnek számít néhány száz taggal, de így is hozzájárulhat a város képének alakításához. Maga is kiemelt fontosságúnak nevezte a magyar épített örökségnek, műemlékeknek a megőrzését, melyért a VMSZ a városi hatalom részeként síkra is száll.

A belgrádi lakossági fórumon megjelentek a magyar párt köztársasági és tartományi képviselői, állami, tartományi kormánybeli tisztségviselői, az SZHP képviselői. Arra biztatták a polgárokat, hogy a március 4-i fővárosi választásokon a Mert szeretjük Belgrádot lista előtti egyes sorszámot karikázzák be a szavazólapon.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto