Ugrás a tartalomra

Magyar állami kitűntetést kapott Kollár Ilona néphagyományőrző és Nemes Fekete Edit keramikus művész

Magas rangú kitüntetést vehetett át ma délután két vajdasági művész is. Kollár Ilona néphagyományőrző a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át, míg Nemes Fekete Edit kerámiával foglalkozó művész a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetését kapta meg. A díjakat Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át.     

Nemes Fekete Edit számos kitüntetést és díjat tudhat magáénak. Megtisztelőnek érzi, hogy ez a díj a magyar nemzet kiválóságai közé emeli őt. A kerámiafestés és kerámiarajzolás szakmáját választotta magának, és ezt soha nem bánta meg. „Minden eddigi elismerés, amit kaptam, nagyon megtisztelő volt, és nagyon örültem neki. Természetesen ez kötelezettséggel is jár, de én ezt nagyon szívesen vállalom. Ezt a keresztet elemista koromban vettem a vállamra.”

Kollár Ilona felsorolni sem tudja mennyi díjat és elismerést vitt már haza. A néphagyományok őrzését különösen fontos feladatának érzi. A legkedvesebb kézműves-foglalkozása a hímzés, és számára a gyerekekkel külön öröm foglalkozni. „Ez a kitüntetés annyira meglepett, hogy még most sem tudom felfogni, hogy én vagyok az, aki kapta. Nagyon jól esett az is, hogy két évvel ezelőtt a vajdaságiakat én képviseltem Washingtonban.”

Az effajta hivatalos állami kitüntetésben az anyaország határain belül és kívül is tevékenykedő magyar alkotók, politikusok, sportolók és művészek részesülhetnek. „Ilyen esetekben mindig meghajolok egy életmű előtt. Mindkét művész esetében hosszú évtizedek kitartó munkájáról van szó. Külön megtiszteltetésnek veszem, hogy a köztársasági elnök úr megbízásából átadhatom ezeket a kitüntetéseket” – mondta Babity János szabadkai főkonzul.

Az ünnepi eseményre csütörtökön délután került sor a szabadkai főkonzulátus dísztermében. A kitüntetések átadása után pezsgővel koccintottak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto