Ugrás a tartalomra

A kulcsszó: szolidaritás

Megtartották a nemi egyenlőségi törvény tervezetének újvidéki közvitáját

Hétfőn a tartományi képviselőházban megtartották a nemi egyenjogúsági törvénytervezet első közvitáját. A jogszabálytervezetet Nina Mitić, a szociális védelmi minisztérium államtitkára és Svetlana Selaković tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi segédtitkár mutatta be. A közvitán többek között részt vett Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Đorđe Milićević tartományi kormányfőhelyettes, dr. Stana Božović foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztériumi államtitkár, valamint Miloš Vučević Újvidék polgármestere. 

– Éppen a Tartományi Képviselőház volt az a hely, ahol az elmúlt 16 évben kulcsfontosságú döntések születtek a nemi egyenlőség terén – hangsúlyozta beszédében Pásztor István házelnök a közvitán. Néhányat említett e döntések közül, a Tartományi Ombudsman intézményéről szólót 2002-ből, a nemi egyenlőségről szóló képviselőházi döntést 2004-ből, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet megalapításáról szólót és az egyenlőségről szóló határozat elfogadását 2008-ból.

A következő években a vajdasági parlament stratégiát fogadott el a családon belüli erőszak megfékezése érdekében, megalakította a női parlamenti hálózatot 2013-ban, majd egy év múlva már elfogadták a nők elleni családon és partnerkapcsolaton belüli erőszak megfékezését célzó 2020-ig terjedő programot is.

A parlament női hálózata, továbbá a nemi egyenjogúsági bizottság folyamatosan szorgalmazzák a női képviselői csoportok létrehozását a városok és a községek képviselő-testületeiben is, emlékeztetett Pásztor a közvitán. Elmondta, hogy a részarányos választási rendszer lépett életbe Vajdaságban 2014-ben, a 2016-os választások eredményeként 42 képviselőnő foglalhatott helyet a parlamenti padokban, a képviselők 35 százalékát jelentik. 

– Meggyőződésem, hogy a szolidaritás a kulcsszó. A nőknek nem jó tanácsra, hanem támogatásra van igazán szükségük, férfi kollégáik támogatására, de női kollégáik szolidaritására és segítségégére is. A férfi és női szolidaritás által alkotott háló az, ami megvalósíthatja a demokratikus törekvéseket a nemi egyenjogúság terén – hangsúlyozta beszédében a házelnök, majd hozzátette: nemi egyenjogúsági demokrácia nélkül általában véve sem beszélhetünk egy társadalmon belül demokráciáról. A tartományi kormányfőhelyettes elégedettségének adott hangot, hogy a törvénytervezet első nyilvános vitája Vajdaságban került megrendezésre. Szavai szerint a tartományi kormány számára a nemi egyenjogúság elvi elsőbbségnek számít.

– A nők és a férfiak egyenlő lehetőségeinek és a társadalmi életben való egyenjogú részvételének lehetővé tétele, valamint a nemi diszkrimináció megakadályozása a tartományi kormány számára nem csak politikai, hanem emberi, morális irányelv is – mondta Milićević. 

Hozzátette, hogy a tartomány két évvel ezelőtt vezette be a nemi egyenjogúságot tükröző költségvetést, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság intézkedéseivel pedig felölelte a falun élő, gazdaságokat vezető nőket. Dr. Stana Božović foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztériumi államtitkár örömének adott hangot, amiért éppen Vajdaságban, Újvidéken tartották meg a nemi egyenlőségi törvény tervezetének első közvitáját. Belgrád, Niš, Kragujevac és Novi Pazar lesznek a következő helyszínek, számolt be. 

A közvitán felszólalt Mia Strajin, a Nemi Egyenjogúsági Tanács elnöke és a vajdasági női parlamenti hálózat koordinátora, Diana Milović, a Nemi Egyenjogúsági Intézet igazgatója, Srđan Kružević újvidéki polgármester-helyettes, továbbá Mirjana Vasilić, a városi nemi egyenjogúsági bizottság elnöke is.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto