You are here

Vajdaság küldöttsége is részt vesz az európai városok és régiók brüsszeli tanácskozásán

Szerbia helyzete egyre jobb az európai csatlakozás útján, Vajdaság szerepe is mind felismerhetőbb és láthatóbb a régióközi együttműködések terén – értékelte a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában Igor Mirović vajdasági kormányfő Brüsszelben, az európai városok és régiók találkozóján.

Mint mondta, a tanácskozáson igyekezni fog a lehető legmegfelelőbb módon bemutatni a Vajdaság által nyújtott lehetőségeket és Szerbia európai integrációs eredményeit is. A Mirović által vezetett vajdasági küldöttségnek Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Ognjen Bjelić régiófejlesztési és helyi önkormányzati titkár is tagja.

A kormányfő fontosnak nevezte a találkozót nemcsak a tartomány, hanem az európai felzárkózás szempontjából is.

Jó alkalom ez arra, hogy kapcsolatokat teremtsen és konkrét eredményeket érjen el megbeszélések útján a vajdasági küldöttség, fejtette ki. Hessen, Lombardia, Felső-Ausztria, Umbria tartományok tisztségviselőivel is egyeztet majd a háromnapos értekezletnek köszönhetően a vajdasági delegáció. Ezek a legfejlettebb európai régióknak számítanak, emlékeztetett nyilatkozatában Igor Mirović.

A tartományi kormányfő megjegyezte, hogy az európai úton teljesített feltételekkel egyre jobb helyzetbe kerül hazánk, s úgy tűnik, egyre nagyobb energiával is lát neki a hátra maradt feladatok teljesítésének.

Pásztor úgy értékelte, hogy a mögöttünk álló időszakban rengeteg energiát fektetett Vajdaság a kapcsolatteremtésbe, s hogy eljött az ideje annak: e kapcsolatok gyümölcsözővé váljanak.

Örömmel nyugtázta, hogy a beszélgetések során mindenki nyitott az új kezdeményezések megvalósítására, s ebben sokat segít az is, hogy Szerbiának ma egészen más a megítélése, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt. Ennek a ténynek nagy a jelentősége a regionális kapcsolatok kiépítése szempontjából, állapította meg a házelnök.

Az európai városok és régiók idei tanácskozásán, melynek központi témája a régiók szerepe az európai jövőkép kialakításában, mintegy 170 önkormányzat és tartomány tisztségviselője vesz részt.

Szerző: 
Magyar Szó online