Ugrás a tartalomra

Egyszerűbb, áttekinthetőbb ügyintézés

A digitális önkormányzatok és parlamentek közelebb hozzák szolgáltatásaikat a polgárokhoz – Kétnapos tanácskozás Újvidéken

Az Ana Brnabić vezette, fennállásának első száz napját is megünnepelt szerb kormány legfontosabb feladatai egyikeként jelölte meg a digitalizálást, a szerbiai ügyintézés, adminisztráció korszerűsítését.  Digitalizálásra a legmagasabb állami szinttől kezdve egészen a legalacsonyabb hatalmi szintnek, a helyi önkormányzati irodáknak a szintjéig minden közigazgatási egységnek szüksége van – hangzott el tegnap annak, az újvidéki Master Központban zajló kétnapos konferenciának az első napján, amely éppen a digitális önkormányzatok és parlamentek létrehozásának a témáját járja körül. A cél: az ügyintézés egyszerűsítése, az áttekinthetőség növelése, a polgárokra háruló feladatok elvégzésének a könnyítése – állapították meg többen is.

Maja Gojković, a Köztársasági Képviselőház elnöke az eseményen rámutatott arra, ez a konferencia is felhívás mindenki számára, elsősorban azoknak az önkormányzatoknak, amelyek még mindig nem láttak hozzá a digitalizálási folyamathoz. Azt üzeni az állam: haladéktalanul kezdjenek hozzá a munkához – fogalmazott Gojković.

– A munkavégzés korszerűsítése digitalizáció nélkül elképzelhetetlen manapság az önkormányzatoknak a működése, a parlament törvényhozása. A 21. században élünk, s a kornak megfelelően kell cselekednünk is – értékelte a köztársasági parlament vezetője.

Mint mondta, örömmel fogadta a meghívást a témával kapcsolatos tanácskozásra, márcsak azért is, mert a parlament vezető szerepet tölt be a digitalizálás folyamatában. Sikerrel vette az eddigi akadályokat, és megelőzte a közigazgatás többi szervét. Gojković aláhúzta, néhány héttel ezelőtt az Interparlamentáris Unió (IPU) is felismerte ennek tényét, s a polgárokhoz való közeledés kitűnő példájának nevezte azt, amit a köztársasági parlament elért az utóbbi időszakban. Gojković szerint a korszerűsítések egyértelmű nyertesei a polgárok, akik egyszerűbben léphetnek kapcsolatba a végrehajtó szervekkel, egyszerűbbé válik az ügyintézés és a kommunikáció az állami intézményekkel.

A konferencián, elismerve a digitalizáció és modernizálás minden eredményét és előnyét, annak esetleges hiányosságaira, hátrányaira is szeretett volna beszédében rámutatni Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, aki úgy fogalmazott, néha az az érzés keríti hatalmába, hogy a digitalizáció a minőség kárára megy, s olyan esetekben követel meg például létszámcsökkentést, amelyekben nem biztos, hogy éppen ez számítana optimális megoldásnak.

– Nem a digitalizáció ellen szólalok fel, csupán a vita kedvéért olyan kérdéseket is érdemesnek találok megfogalmazni mint például: helyettesítheti-e a digitalizáció az emberi szakértelmet, hozzáértést, rátermettséget, professzionalizmust? A digitalizáció egyértelműen gyorsabbá, hatékonyabbá és hozzáférhetőbbé tesz mindent, de talán azon is érdemes eltöprengenünk, mennyiben tudta javítani a munkánkat, annak minőségét? Meggyőződésem, hogy magának a digitalizációnak a bevezetésén túl még bőven van min dolgoznunk annak érdekében, hogy igazi minőségi javulásról is beszámolhassunk – közölte Pásztor, és megállapította, hogy a funkcionális analfabéták száma továbbra is aggasztóan magas az országban, s nem akar csökkenni a számuk, függetlenül attól, hogy az évek egyre múlnak, és a korszerűsítés folyamata előrehaladt országunkban is.

A vajdasági parlament elnöke megállapította, hogy a korral természetesen lépést kell tartani, a negyedik ipari forradalom érájában bennünket is számtalan kihívás ér, de meggyőződése, hogy képesek vagyunk választ adni ezekre a kihívásokra, és megfelelő ütemben haladunk a technológiai fejlesztések terén.

Az újvidéki önkormányzat az építési és infrastrukturális minisztérium értékelése szerint az első az országban az elektronikus építési engedélyek kiadásának gyorsaságát illetően – mondta el a jelenlévőknek Miloš Vučević polgármester. Hozzátette: a városi szervek célja éppen az, hogy közelebb hozzák a polgárokhoz és a gazdasági szereplőkhöz az általuk nyújtott szolgáltatásokat. Az elektronikus ügyintézés egyéb területeinek fejlesztésén is sokat munkálkodik a város – jelentette ki a polgármester, aki regionális számítástechnikai központnak tartja a tartományi székvárost, melynek hatalmas IT-szektorbeli és egyetemi oktatási kapacitásai vannak a digitalizáció sikeres lebonyolításához.

A bizalom az egyik kulcsszó – állapította meg beszédében Karla Hershey, az ENSZ Fejlesztési Programjának szerbiai koordinátora, rámutatva arra, hogy az átvilágítható és hozzáférhető városi, tartományi vagy állami szervek a polgárok magasabb fokú bizalmát is jelentik, s ez megkönnyíti az együttműködést a lakossággal – mindkét félnek haszna származik belőle.

A kétnapos újvidéki tanácskozás a városi önkormányzat és az ENSZ említett intézményének közreműködésével valósult meg.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto