Ugrás a tartalomra

Catherine Ashton méltatta Belgrád döntését

A szerb és a koszovói kormány is jóváhagyta a brüsszeli megállapodás végrehajtási tervét

A szerb kormány vasárnap este jóváhagyta a brüsszeli megállapodás végrehajtási ütemtervéről szóló megegyezést, és erről hátfőn levélben értesítette Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét. A levélben egyebek között az áll, hogy a szerb kormány úgy véli, a végrehajtási terv elfogadása, valamint a brüsszeli megállapodás valóra váltásához szükséges törvénymódosítások lehetővé teszik, hogy a több hónapos politikai erőfeszítések meghozhassák azokat az eredményeket, amelyek megfelelnek a polgárok és a folyamatba bekapcsolt felek elvárásainak.

A szerb kormány szerint az észak-koszovói regionális rendőrparancsnok kinevezése, amelyről a megállapodás a 9. pontjában rendelkezik, jelentős mértékben hozzájárul majd a bizalom kiépítéséhez, valamint a politikai és biztonsági helyzet megszilárdításához. A közleményben megjegyzik, hogy a végrehajtási terv elfogadásával a szerb kormány kijelenti, hogy a Belgrád és Pristina brüsszeli megbeszélései, valamint a megállapodás és a végrehajtási terv egyaránt státussemleges volt.

A szerb kormány ugyanakkor nem fogadta el Aleksandar Vulinnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája igazgatójának a lemondását, s úgy döntött, az irodát továbbra is Vulin fogja vezetni.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatban üdvözölte, hogy Szerbia és Koszovó kormánya egyaránt úgy döntött, kész végrehajtani a kétoldalú kapcsolatok normalizálásáról szóló végrehajtási megállapodást. Kiemelte, hogy Ivica Dačić és Hashim Thaçi részvétele a tárgyalásokban, kiváltképp a végrehajtási tervet tekintetbe véve, elemi fontosságú volt. Hozzátette, hogy a végrehajtási terv helyi végrehajtásának levezetésében továbbra is számít a két kormányfő segítségére.

– A terv megvalósítása azt a célt szolgálja, hogy mind Szerbia, mind Koszovó gyorsabban haladjon az Európai Unió felé, ugyanakkor a megállapodás nem befolyásolja a két fél eltérő álláspontját Koszovó jogállását illetően – mondta Ashton.

Ivan Mrkić szerb külügyminiszter hétfőn Brüsszelbe utazott, ahol részt vett az EU külügyminisztereinek, a tagjelölti államok külügyminisztereinek és az EU külpolitikai főképviselőjének munkavacsoráján, ahol az EU szomszédságának biztonsági helyzetéről tárgyaltak. A megbeszélésen elsődlegesen a szíriai válságról beszélgettek, de a tervek szerint szó esett a keleti partnerországok és a Balkán lehetőségeiről. A brüsszeli közlemény szerint Catherine Ashton a szóban forgó eseményen számolt be az EU külügyminisztereinek a Belgrád–Pristina-tárgyalások legutóbbi folyamatairól és eredményeiről is.

A bejelentések szerint Ivica Dačić kormányfő és Aleksandar Vulin első kormányalelnök ma tárgyal az észak-koszovói szerbek képviselőivel a brüsszeli megállapodás végrehajtási tervéről, amelyet a koszovói szerbek továbbra is elutasítanak. A végrehajtási terv szerint a koszovói szerb községek vezetőinek még az őszi helyhatósági választások előtt meg kell alapítaniuk az észak-koszovói szerb községek közösségének átmeneti vezetőségét, amely kidolgozná közösség statútumát, valamint javaslatot tennének a szerb rendőrparancsnok személyére. A sajtóinformációk szerint viszont a koszovói szerbek akkor sem lennének hajlandóak részt venni a koszovói helyhatósági választásokon, még ha azokon szerb igazolványokkal is részt vehetnének. Véleményük szerint ez csapdát rejt, ugyanis ekkor nem vehetnének részt a Belgrád által kiírt szerbiai elnöki és parlamentáris választásokon, mert már felhasználták szavazati jogukat.

Marjan Šarić, Orahovac polgármestere kijelentette, hogy azért ellenzik a brüsszeli megállapodást, mert senki sem kérte ki a véleményüket róla, s ugyanúgy senki sem ismertette annak tartalmát velük.

– Nem bízunk a pristinai intézményekben, de nem bízunk a szerb kormányban sem, ha a brüsszeli megállapodásról esik szó. A polgárok félnek, nem tudják hogyan lesz tovább, szerb tananyag szerint iskolázhatják-e a gyermekeiket, jár-e majd fizetés és nyugdíj – mondta Šarić.

Oliver Ivanović, az előző szerb kormány Koszovó-ügyi minisztériumának államtitkára szerint a koszovói szerbek Szerbiától politikai és gazdasági biztonságot várnak.

– Számukra az a legfontosabb, hogy továbbra is Szerbia állampolgárai legyenek és a személyi igazolványaikban ne legyen Koszovó Köztársaság pecsétje. Ha ezt a szerb kormány nem fogja tudni i szavatolni, akkor senki sem tudja, hiszen a koszovói szerbek nem bíznak Pristinában, de Brüsszelben sem – érvelt Ivanović.

Brüsszelből ugyanakkor olyan hírek érkeznek, amelyek szerint a megállapodásban továbbra is vannak olyan nyílt kérdések, amelyek megoldásán szakértői csoportok dolgoznak, valamint legfelsőbb szinten sor kerül további tárgyalásokra is, hogy megoldják azokat a kérdéseket is, amelyekről a megállapodás nem rendelkezik.

Szerző (Forrás)
dió, Magyar Szó
Többi hír
A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak.