Ugrás a tartalomra

Búcsú Szentkúton

Kirakodó vásár és ünnepi szentmise várta a katolikus hívők százait a szabadkai Szentkúton. A vasárnapi búcsú sokak számára a hit megerősítését, a bűnök feloldozását és a lelki békét jelentette.

Ünnepi szentmisével kezdődött a Mária-kegyhelyen megtartott búcsú, Szabadkán. A szabadtéri istentiszteletre több százan érkeztek.

A híveknek Spányi Antal, székesfehérvári püspök tartott beszédet, melyben az otthon melegének megőrzésére hívta fel a figyelmet.
Spányi Antal, székesfehérvári megyéspüspök: „Merjék bátran Mária példáját követni, aki az égen feltűnt. Ezt a Máriát ne csak csodálják, hanem próbálják megérteni és követni is.”

A szabadkai Szentkút, melynek vize a hiedelmek szerint jótékony hatású tömegesen vonza a híveket, akik isznak és megmosakszanak a kút vizében.
A szabadkai Ilonka 5 éves korában, édesanyjával jött el először a kútra. Azóta is, amikor csak teheti iszik a gyógyhatású vízből.

– Mindig erről a feléről jövök és mindig innen iszom. Én hiszem a gyógyító erejében és minden évben úgy nézem, hogy itt legyek. Most is megvagyok hatódva, hogy sikerült eljönnöm – mondta Ilonka.

Sokan gyógyulást várnak a víztől. A kútba aprópénzt is szokás dobni. Egyesek úgy tartják, ezzel másoknak segítenek, de olyanok is akadnak, akik így adnak köszönetet az Úrnak jó egészségükért.

A zarándokhely összekovácsolja a katolikus híveket, így közösségépítő szerepe is van, mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Hozzátette: „Az idő, amely körülvesz bennünket és meghatározza az életünket és állandó próbatételek elé állít bennünket. Ebben az időben és próbatételekben kell nekünk erőt felmutatni és erőt találni. Ez az a kegyhely egyebek között, amely az itt élő magyarságnak is erőt, hitet tud adni.”

A természetes környezetben találhatói zarándokhely Pásztor István számára is kikapcsolódást és feltöltődést nyújtott.
Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ez a létünknek, az identitásunknak a kitörölhetetlen része és én nagyon örülök annak, hogy azt tapasztalom, hogy évről-évre többen és többen jönnek.”

A hagyományos búcsú része a kirakodó vásár is. A standokon Mária-szobrot, rózsafüzért, édességeket, kézműves tárgyakat és még sok más érdekességet vásárolhattak a Vajdaság egész területéről érkező zarándokok.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV (Foto: subotica.info)
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto