Ugrás a tartalomra

Az EP-választás fontos a vajdasági magyarság számára

Az Európai Unió jövőjéről, leendő bővítéséről, valamint kisebbségpolitikájáról beszélt Szabadkán tartott előadásában Deli Andor, vajdasági származású fideszes EP-képviselő.

Csütörtökön este a VM4K, Európa és mi elnevezésű előadás-sorozata keretében a májusi EP-választás fontosságáról is beszélt a vajdasági származású EP-képviselő.

Hatalmas érdeklődést keltett Deli Andor "Merre tartasz, Európa?" előadása. Az EP-képviselő által a vajdasági közönség első kézből értesülhet az Európai Unió helyzetéről - mondta Szabó Zsuzsanna, a VM4K kulturális referense: „Szerintem fontos a vajdasági magyarságnak az, hogy ő érkezzen hozzánk, hiszen vajdasági származású EP-képviselő Deli Andor. Mivel idén lesznek a választások, emiatt fontosnak tartottuk, hogy eljöjjön, illetve a még tavaly elindított Európa és mi című sorozatunk keretében hívtuk meg a képviselő urat is, hogy tartson előadást a közönségünknek.”

Deli Andor úgy véli, a májusi európai parlamenti választás három szempontból is különösen fontos a vajdasági magyarság számára. Kiemelte: elsősorban azért, hogy olyan EP jöjjön létre, amely tiszteletben tartja a tagországok szuverenitását, másodsorban támogassák az Európai Unió bővítését, így Szerbia 2025-ös csatlakozását is, ugyanis az ország integrációja az Európai Unió tagállamainak hajlandóságán is múlik. Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Harmadik pontként pedig a kisebbségek, az őshonos kisebbségek védelmének a kérdését és az ebben való előremutatást emelném ki. Uniós szinten nem igazán foglalkoznak ezzel a témakörrel. Jól ismert a Minority Safe Pack kezdeményezés, azt gondolom, hogy azáltal, hogy több mint egy millióan írták alá, legitimációval rendelkezik és elindíthatja az új összetételű Európai Parlament és az új összetételű bizottság egy jobb irányba az európai szintű kezelését, az őshonos nemzeti kisebbségek jogállását.”

Deli Andor mindenkit a májusi EP választásokon való részvételre buzdít. Mint mondta, most vehet részt első alkalommal a voksoláson a vajdasági magyar közösség, ugyanis uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is aktív választójoggal rendelkeznek az európai parlamenti választáson.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto