Ugrás a tartalomra

„Szuperfrakció” alakult Szabadkán

Pásztor István: Olyan mocsok jött fel a szabadkai politikai élet felszínére, amelyről régóta tudjuk, hogy a mélyben ott van, arra azonban senki sem számított, hogy így bukkan elő, hogy ilyen erőteljességgel próbál behínározni mindent

Hatalomváltás várható Szabadkán. Napok óta hallani nem megerősített híreket arról, hogy ki kivel szövetkezik, miféle új többségek alakulnak ki. A jelen pillanatban az látszik a legvalószínűbb kombinációnak, amely szerint a demokraták és a haladók kisebb partnereikkel együtt a VMSZ-t kényszerítenék ellenzékbe.

Pásztor István a VMSZ elnöke szerint olyan jelenségnek vagyunk szemtanúi, amelyről mindannyian tudtunk és beszéltünk, de ennyire lemeztelenítve nem jelentek meg eddig soha sehol.

„Ezek a jelenségek arról szólnak, hogy a politikai játékosok között olyan fajta érdek- és üzlettípusú összefonódások vannak, amelyek a pártpolitikai különbségeket felülírják. Azt gondolom, hogy olyan mocsok jött fel a szabadkai politikai élet felszínére, amelyről régóta tudjuk, hogy a mélyben ott van, arra azonban senki sem számított, hogy így bukkan elő, hogy ilyen erőteljességgel próbál behínározni mindent. Úgy tűnik, arra megy ki a játék, amit 2010 januárjában már megtapasztalhattunk, hogy úgy alakuljon ki Szabadkán a képviselő-testületi többség, hogy bennünket teljes mértékben marginalizáljanak, a perifériára szorítsanak, és teljesen kihagyjanak a történetből” – nyilatkozta Pásztor lapunknak.

A Pásztor Istvánnal készült interjú teljes terjedelmében a Magyar Szó hétvégi számában olvasható.

Kedden tartják a szabadkai képviselő-testület soron levő 13. ülését, amelynek napirendjén – egyelőre – három téma szerepel, de mivel rendes ülésről van szó, a napirend még bővíthető. Hogy valami készül, az is tanúsítja, hogy az ülést, amelyen három teljesen szokványos témát kellene megvitatni, Kern Sólya Mária házelnök távollétében hívta össze a helyettese, Vesna Berta.

Ez a képviselő-testületi ülés várhatóan több kérdésre is választ ad. Miután a Szerbiai Demokrata Párt szabadkai szervezetének tagjai, így a képviselő-testületben képviselői feladatokat vállalt személyek is, a Szerb Haladó Pártba igazoltak át, vagyis egy hatalmi pártból egy ellenzékibe, ez arra enged következtetni, hogy éppen a keddi ülés lesz az, ahol kiderül, hogy a politikai találgatásokkal összhangban a Demokrata Párt a Szerb Haladó Párttal lép-e majd koalícióba, kizárva a Vajdasági Magyar Szövetséget és a Szerbiai Szocialista Pártot, vagy pedig egy nagykoalíció alakul, és nem lesz ellenzék a képviselő-testületen belül.

A kulisszák mögötti szervezkedésre mutat rá a Demokrata Párt szabadkai szervezetének pénteken kiadott közleménye is, amely szerint a városi képviselő-testületben működő három frakció egyfajta „szuperfrakciót”, vagyis képviselői csoportok szövetségét hoz létre.

A Demokrata Párt köré tömörülő frakció, amelynek még tagjai a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége és az Új Szerbia párt, illetve a Szerbiai Szocialista Párt köré tömörülő képviselői csoport, valamint a Liberális Demokrata Párt (LDP) és a Független Szociáldemokraták pártjának képviselői.

Hangsúlyozták, a szövetséghez tartozó képviselőcsoportok ezután egyként lépnek fel a képviselő-testületi üléseken, illetve más képviselői csoportok irányában is, s egyetértenek a Szabadka – a biztos jövő városa elnevezésű nyilatkozatba foglalt célokkal.

Ezek közül a célok közül négyet emeltek ki, méghozzá az új munkahelyek létrehozását, a városközpont rendezésének áttekintését, különös tekintettel a színház épületének befejezésére, Palics turisztikai központként való fejlesztését, valamint a helyi közösségek fejlesztését.

Mivel az így született koalíciós szövetségnek nincs elegendő képviselője a városi hatalom átvételéhez, ezért szükségül lesz a VMSZ vagy a Szerb Haladó Párt, esetleg mindkettő támogatására. Hogy végül e kombinatorika vége mi lesz, azt napokon belül megtudjuk.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Magyar Szó online
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto