Ugrás a tartalomra

Interjú Pásztor Istvánnal a Szabadkai Magyar Rádióban

A Tartományi Képviselőház elnöke a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként beszélt a koszovói helyzetről és a jövő évi köztársasági költségvetés tervezetéről. Jövőre több pénz jut a vajdasági projektekre.

A jövő évi köztársasági költségvetésben több pénz jut vajdasági fejlesztésekre, mint az elmúlt években - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke elmondta: ez egy észszerű büdzsé, amely keretet biztosít számos fontos fejlesztés megvalósítására. Közműfejlesztések és vasúti felújításokra is számítani lehet majd az elkövetkező időszakban.

A jövő évi köztársasági költségvetés javaslatában az eddigieknél nagyobb összegeket irányoztak elő vajdasági befektetésekre. Helyi szinten például a Szabadkai Népszínház és az Y-ág kiépítésére mintegy 15 millió eurót lát elő a köztársasági költségvetés tervezete. Pásztor István kifejtette: 2019-ben vagy 2020 elején a Népszínház nagyterme már használható lehet. A Tartományi Képviselőház elnöke elmondta: vasútfejlesztésekre is lehetőség nyílik.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház „Benne lesz a költségvetési törvényben a kormányzati szándék, hogy 50 millió euró értékben elindulhassanak a Szeged-Szabadka vasútvonal újjáépítésének a munkálatai. Jövőre, ha minden rendben lesz, akkor az Újvidék-Szabadka vasútvonal felújítása is megindulhat a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának a keretén belül. Illetve az, ami regionális szempontból, a mi életminőségünk szempontjából, a mi életünk szempontjából legalább annyira fontos, az a Szabadka-Zenta vasútvonal felújítása.”

Pásztor aktuálpolitikai kérdésekről is beszélt. Koszovó és Szerbia jelenlegi viszonyát érintve elmondta, a békére és a stabilitásra való törekvés a legfontosabb.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Ez egy olyan politikai helyzet, mintha egy puskaporos hordó mellett állnánk. Nagyon fontos az, hogy a puskaporos hordó ne robbanjon fel, senki ne vessen oda tüzet. Ilyen szempontból azt gondolom, hogy a mi érdekünk, a vajdasági magyar emberek érdeke, hogy a béke maradjon. Az az érdekünk, hogy a köztársasági elnök erőfeszítéseit támogassuk, mert az fogja azt eredményezni, hogy ezt a békés állapotot valamilyen módon meg tudjuk tartani.”

A régiók közötti együttműködés fontosságáról is szó volt a rádióműsorban. Az Európai Régiók Közgyűlése kapcsán, amelyen Vajdaság is képviseltette magát elmondta, az ilyen fórumok azért jelentősek, mert kiváló alkalmat nyújtanak ahhoz, hogy népszerűsíteni lehessen Vajdaság értékeit. Ami a befektetők régióba csábítása és a tartomány megítélésének alakítása szempontjából is fontos.

 

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto