Ugrás a tartalomra

Folytatódik a nemzetben gondolkodás korszaka

A szerbiai államvezetőség örömmel fogadta a Fidesz győzelmét – Pásztor István: A gyűlöletkeltőket megbüntetik a szavazópolgárok

Kétharmados többséget szerzett a magyar Országgyűlésben a vasárnapi választásokon a nyolc éve kormányzó Fidesz–KDNP pártszövetség, a vártnál jóval magasabb, 70 százalék körüli részvételi aránnyal. Orbán Viktor kabinetje így megszakítás nélküli harmadik, a rendszerváltást követő időszak egészét számítva pedig a negyedik mandátumát kezdheti meg.

Nagy csata jellemezte a magyarországi parlamenti választások kampányát, ennélfogva még jelentősebb a Fidesz–KDNP győzelme – jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Magyar Szónak adott nyilatkozatában, a választások eredményeire reagálva. A győzelemhez maga is gratulált Orbán Viktor pártelnöknek, miniszterelnöknek.

– A napi aktualitásoktól kissé elvonatkoztatva elmondható: a választópolgárokat nem lehet gyűlöletkeltéssel befolyásolni. A munka és az erőfeszítések meghozzák gyümölcsüket, s ezt is sikerült most bizonyítani. A politizálás és annak megítélése szempontjából komoly visszajelzést jelentenek a tegnapi eredmények mindazok számára, akik a közélettel foglalkoznak. Bizonyították, hogy azokat, akik gyűlöletet szítanak saját közösségükön belül, a szavazópolgárok megbüntetik. Ez nemcsak Magyarországon érvényes, hanem mindenütt. Jó lenne, ha levonnák a következtetéseket mindazok, akik nálunk foglalkoznak ilyesmivel  – értékelte Pásztor.

A VMSZ a választási kampány során azt ajánlotta a szavazópolgároknak, hogy szavazzanak a Fideszre, s Pásztor elmondta, örömmel tölti el, hogy konkrétan megfogalmazták a szavazóknak az álláspontjukat, nem fabrikáltak hosszú közleményeket, amelyekből végül senki sem tudta meg, „mit akar a költő mondani”.

– Amit mondtunk, az egybeesik a vajdasági magyar szavazóközösség álláspontjával. Ezt fogjuk tapasztalni a szavazócédulák összeszámlálásakor. Biztosra vehető, hogy a határon túli szavazatok szavatolták a Fidesz–KDNP számára a kétharmados többséget, kiderül, hogy ez két vagy három mandátumot jelent-e.

A jövőt illetően Pásztor biztosnak tartja, hogy a nemzeti együttgondolkodás folytatódik, a Fidesz és a VMSZ továbbra is együttműködik, a két ország kapcsolatépítése is töretlen lesz. Ezt a meggyőződést fogalmazta meg a szerb államfő is. Ami a közösséget illeti, fontos, hogy az alakuló magyar kormány folytassa a nemzetben gondolkodást.

– Meggyőződésem, hogy folytatjuk mindazt, amit az elmúlt nyolc évben tettünk. A határon túli közösségek megfogalmazhatják továbbra is elképzeléseiket, igényeiket, s azoknak a teljesítése is megtörténhet a magyar költségvetésnek a teljesítőképességével összhangban. Ezért volt fontos a vasárnapi győzelem – mutatott rá a VMSZ vezetője.

Arra a kérdésre, hogy számított-e ilyen markáns választási részvételre, a VMSZ első embere azt válaszolta, nem számított sem erre, sem a kétharmados többség elérésére.

– Egy alacsonyabb részvétel mellett az abszolút többség elérését tartottam reálisnak. Azt hiszem, nemcsak engem lepett meg a magas részvétel és ez a kiemelkedő győzelem. Elemezve a helyzetet, annak jó alakulásáról beszélhetünk, mert egy csaknem 70 százalékos részvétellel megszerzett kétharmad egy erőteljes felhatalmazást jelent, nagyobb súlyt ad majd mind a magyar, mind a nemzetközi vonatkozásban megfogalmazott politikai üzeneteknek – nyilatkozta lapunknak Pásztor István.

TAPASZTALAT ÉS BÖLCSESSÉG

„Kedves Barátom, kérlek, fogadd őszinte gratulációimat a parlamenti választásokon aratott győzelemhez. Igazi vezetőt választottak maguknak a magyar polgárok ismét, aki már a múltban is bizonyította, hogy készen áll az áldozatos munkára, s azon igyekszik, hogy békés és jóllétben gazdag jövőképet teremtsen. A cél érdekében meghozott nehéz, de helyes döntések bizonyítják, hogy bölcsességgel és politikai tapasztalattal igenis lehetséges sikerrel vezetni egy országot és annak népét” – fogalmazott Orbánhoz intézett levelében Aleksandar Vučić szerb államfő. Megállapította, hogy a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok sohasem voltak jobbak, mint most, s arról biztosította a régi-új kormányfőt, hogy Szerbia továbbra is elszántan munkálkodik a kapcsolatok fejlesztésén. „Meggyőződésem, hogy a szerbiai magyar kisebbség és a magyarországi szerb kisebbség hozzájárul ennek a viszonynak a javításához, ugyanakkor haszonélvezői is a két állam közötti, fejlődő bilaterális kapcsolatoknak, de kettőnk szoros barátságának is. Az egyre javuló gazdasági mutatók, a kereskedelmi együttműködés számadatainak javulása, a befektetések számának növekedése lehetővé fogja tenni számunkra azt, hogy az eddiginél még gyorsabb ütemben fejlődjünk, megfelelően kihasználjuk a kínálkozó lehetőségeket, s a két ország közötti partnerséggel hozzájáruljunk egész Európa előbbre jutásához” – állapította meg Vučić, aki megköszönte Orbánnak Szerbia uniós közeledésében nyújtott segítségét is. Hozzáfűzte, már várja kettejük újabb találkozóját, melyen bizonyára további ötletek, elképzelések születnek mindkét ország fejlődése érdekében.

Ana Brnabić szerb kormányfő is gratulált Orbán Viktornak a kiemelkedő választási győzelemhez. „A szerb kormány nevében és a magam nevében is szívből gratulálok Önnek a parlamenti választáson aratott győzelemhez. Szerbia továbbra is készen áll a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére. Magyarország és Szerbia kapcsolata kitűnő, a két kormány együttes ülései hozzájárulnak a politikai, a kulturális és a gazdasági kooperáció előremozdításához. Szerbia, természetesen, rendkívül hálás Magyarországnak azért a segítségért, amit hazánknak nyújt az európai integrációs útján. A szerbiai magyar kisebbség és a magyarországi szerb kisebbség csak alátámasztja a két ország közötti szoros kapcsolatokat és a két nép barátságát” – értékelte a köszöntőben Brnabić.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto