Skip to main content

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.

Čvarci, slanina, hurka, kobasice - sve na jednom mestu za ljubitelje svinjskih prerađevina. Ali za sve ovo se mora rano ustati, jer je potrebno vreme za obradu mesa. Na svinjokolju koji je održan u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici, za vredne radnike je pripreman i ukusni svinjski paprikaš.

Veronika Tuza: „I kost i meso, što više vrsta mesa, svinjski mesni delovi, a kost daje ukus. Luk, crvena paprika, malo paradajza, ko voli. Iako se paradajz možda i nestavlja kod svinjokolja. Ceo postupak je jednostavan. Ukusna je jer ima raznog mesa i kosti. Sve to daje poseban ukus i za svinjetinu."

Tradicionalni svinjokolj je po treći put organizovalo Udruženje građana za negovanje tradicije Makova sedmica. Cilj im je da očuvaju ovu staru seosku tradiciju.

Ferenc Kovač, predsednik Udruženja građana za negovanje tradicije Makova sedmica: „Za nas građane Makove sedmice jako je važno da ova tradicija, ova manifestacija ne izumre. Ne samo da se svinjokolji ne održavaju više, već ni redovnog mesa ne može da se nađe, nažalost. Želimo da tradicija ne izumre, pa u tom cilju na ovaj dan organizujemo tradicionalni svinjokolj. Cele nedelje smo se pripremali za to, pripremamo čvarke, kobasice, hurke koje građani ovde mogu da degustiraju."

Novčana sredstva prikupljena na manifestaciji će biti usmerena na uskršnje paketiće i razne dečije radionice koje će takođe organizovati Udruženje građana za negovanje tradicije Makova sedmica. Učesnici su posle ukusnog ručka, čak i zaplesali na svinjokolju uz zvuke vesele muzike.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti