Skip to main content

Festival čvaraka u Mužlji

 U mestu Mužlja u Banatu su juče popodne pekli čvarke od dve tone slanine. U Mužlji je po 12. put organizovan Festival čvaraka. Na takmičenje u pečenju čvaraku stiglo je trideset ekipa, od Subotice do Skorenovca.  Gosti su imali priliku da biraju između više od stotinu tezgi, na kojima su se nudili proizvodi od svinja i drugih domaći proizvodi.  Čvarci su danas skuplji od mesa. Tovljenika ima malo, a i skupi su, a sa druge strane i zbog toga što se poslednjih godina uzgajivači trude da na svinji bude više m

U mestu Mužlja u Banatu su juče popodne pekli čvarke od dve tone slanine. U Mužlji je po 12. put organizovan Festival čvaraka. Na takmičenje u pečenju čvaraku stiglo je trideset ekipa, od Subotice do Skorenovca.

Gosti su imali priliku da biraju između više od stotinu tezgi, na kojima su se nudili proizvodi od svinja i drugih domaći proizvodi.

Čvarci su danas skuplji od mesa. Tovljenika ima malo, a i skupi su, a sa druge strane i zbog toga što se poslednjih godina uzgajivači trude da na svinji bude više mesa i samo malo masti. Zato je slanina skupa.

Šandor Koso, član Udruženja za negovanje starih običaja „Remus”, Mužlja: „Suština je u sirovini – dakle mora biti lepa slanina. Ona se može koristiti za pripremu lepih čvaraka. Dakle kad pristavimo slaninu, iseckanu slaninu, pre toga dodamo malo masnoće koja se istopi. Sipamo u to i počinjemo sa jačim plamenom. Kada se mast lepo istopi, polako smanjujemo vatru, ali morate često mešati, da ne zagori.”

Prolećno vreme je doprinelo tome da Festival čvaraka poseti skoro deset hiljada ljudi. Mužljani su se ponovo pokazali kao dobri domaćini.

Ervin Palatinus, predsednik Saveta Mesne zajednice „Mužlja”: „Ono što je veoma važno, najvažniji cilj ove manifestacije je da se očuvaju i sačuvaju mađarske nacionalne tradicije iz Mužlje. Mislim da smo to postigli i to se sada već kreće takvim tempom da se više ne može zaustaviti.”

Zbog velikog interesovanja, jedan deo prodavaca je dobio mesto ispred ulaza u Sportski centar „Lehel”. Događaj je sada već prevazišao regionalne granice.

Simo Salapura, gradonačelnik, Zrenjanin: „Zrenjanin, Mužlja i sve druge lokalne zajednice mogu da predstave svoje proizvode i tradiciju jednom širem krugu ljudi, van svojih lokalnih okvira, kako bi predstavili ono što je trajna vrednost, što ima dublji značaj od onoga što je vidljivo. Ono što je prisutno ovde u Zrenjaninu: više nacionalnosti i dobar suživot sa mađarskom zajednicom.”

Događaj ovolikih razmera mogao se organizovati samo uz saradnju svih civilnih organizacija u Mužlji.

Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara: „Važno je što u ovako velikoj lokalnoj zajednici već deset godina živi ta mogućnost, odnosno ta saradnja, da u organizaciji civilnih organizacija, posebno čuvara radicije i Savet Mesne zajednice, tako veliki broj ljudi dolazi na ovu manifestaciju. Sa jedne strane, da oteramo zimu, što smo ove godine i uspeli. Posle ovih 15 stepeni. Sa druge strane, možemo probati čvarke napravljene verno našim tradicijama.”

Sve tradicionalne manifestacije su važne, posebno za Mađare koji žive u rasejanju. Važno je predstaviti tradiciju i, sa druge strane, preneti je na mlađe generacije.

Viktor Molnar, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede: „Jedva možemo da se krećemo, da šetamo među izlagačima. Pristuno je mnogo lokalnih izlagača. Pored toga što se može dobiti langoš, odnosno i sam čvarak, on se peče takmičarski i biće kasnije ocenjivano. Mislim da nas to, osim što okuplja ljude, podseća na to ko smo i odakle smo došli.”

I pored velikog broja posetilaca ove godine, svi su dobili sveže čvarke. Međutim, mnogo ljudi je stajalo u redu i za langoš.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV (Foto: Zrenjanin.rs)
Ostale vesti