Skip to main content

„Teljes konszenzusra van szükség”

„Teljes konszenzusra van szükség”

Egeresi Sándor elvárja a tartományi kormánytól a Vajdaság finanszírozását szabályozó jogszabály tervezetének mielőbbi kidolgozását

Az elmúlt év elemzésekor nem lehet figyelmen kívül hagyni a szegénység szembeötlő problémáját, amely megkerülhetetlen kérdése mindennapjainknak – állapította meg Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke tegnapi, újságíróknak szervezett újévi fogadásán. Mint mondta, ennek a gondnak a leküzdése érdekében ajánlotta korábban az államelnöknek, az ország vezetőinek azt, hogy egy, a helyzet javításával foglalkozó szakértői csoportot hozzanak létre.

– A magunk részéről azzal járulhatunk hozzá a probléma leküzdéséhez, ha Vajdaságra összpontosítunk. A tartomány jólétére, fejlődésére és biztonságára. Arra, hogy egy olyan helyet teremtsünk, ahol nemzeti, vallási és egyéb különbségekre való tekintet nélkül mindenkinek ugyanazok a feladatok és kiváltságok jutnak – hangsúlyozta.

Egeresi szerint a következő időszakban valamelyest módosítani kell a vajdasági értékek népszerűsítésén. Mint mondta, ma azzal a helyzettel állunk szemben, hogy ezeket az értékeket nagyobb mértékben ismerik el a nemzetközi politika színterén, mint itthon. Ezen mindenképp változtatnunk kell – húzta alá.

– Nem engedhetjük meg, hogy a modern Vajdaságról szóló elképzelés jókívánságok lajstroma maradjon, még ha az ezzel kapcsolatos elgondolás megvalósításához nem is volt meg a múltban mindig a kellő politikai konszenzus. A vajdaságiak érdeke az, hogy az alkotmányban szavatolt jogok tiszteletben tartása végett megszülessen ez a politikai egyetértés, melynek meghozásában minden vajdasági politikai tényezőnek részt kell vállalnia – fogalmazott Egeresi.

Felszólította a vajdasági kormányt, hogy mihamarabb dolgozza ki a tartomány finanszírozásáról szóló törvény tervezetét, s juttassa azt el az illetékes köztársasági szervekhez megvitatásra. E törvény nélkül, tette hozzá, Vajdaság autonómiája csupán az emlékezetekben élhet majd tovább.

A legutóbbi temerini incidensekről és a másutt történt esetekről szólva a házelnök kifejtette, hogy a megoldás kizárólag a kompromisszumokat nem ismerő határozott reakció lehet, hisz „a vajdasági polgárok biztonságának szavatolása nélkül nincs jövő sem”.

Egeresi az elmúlt esztendő két legjelentősebb személyes élményeként a szentatyával való találkozását, továbbá egyik néhány nappal ezelőtti topolyai élményét emelte ki, amikor is a Bethesda Szeretetszolgálat fogyatékossággal élők napközi otthonában szervezett karácsonyi csomagosztása során az egyik szerb ajkú kislány mondta neki azt: nem számít, ha más nemzetiségűek vagyunk, az igazi Vajdaság éppen ettől szép.

Magyar Szó

Ostale vesti