Skip to main content

Hektáronként minimum 12 ezer dinár jut a gazdáknak

Hektáronként minimum 12 ezer dinár jut a gazdáknak

Szerdán este lakossági fórum volt Óbecsén a mezőgazdasági támogatásokról

A Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezetének a szervezésében a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben szerdán este Mezőgazdasági támogatások 2013 címmel lakossági fórumot tartottak.

A témáról Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági képviselője és Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója beszélt.

Fremond Árpád elmondta: közvita után végre sikerült meghatározni azokat a minimumokat, amelyekkel számolhatnak a gazdák, és a kormány több VMSZ-es javaslatot is elfogadott. Törvényerőre emelkedett, hogy 2014-től a teljes köztársasági költségvetés minimum 5 százalékát a mezőgazdaságra fordítják (ez jelenleg 4,7 százalék). A termelők ezentúl 12 000 dinár hektáronkénti támogatást kapnak, de a támogatás ezentúl csak 100 hektárig jár, amivel a kistermelők versenyképességét növelik.

A nyugdíjas gazdálkodók is részesei lesznek a rendszernek, kiegyenlítették a kommerciális és nem kommerciális gazdaságokat, és a nem kommerciális gazdaságok részére is lesznek támogatások, valamint december helyett március 31-éig lehet újra bejegyeztetni a gazdaságokat.

A VMSZ-es képviselők javaslatára korlátozták a mezőgazdasági miniszter hatáskörét, így az nem csökkentheti 100 hektár alá a támogatott területet, emellett bővültek a tartomány és az önkormányzatok hatáskörei is. Nem fogadták viszont el azt a javaslatukat, hogy növeljék a támogatások összegét, valamint hogy az állattenyésztők a felvásárlókon keresztül is jogosultak legyenek prémiumra, de ez utóbbi problémát az ígéretek szerint szabályzattal fogják orvosolni.

Szabó József a hitellehetőségeket ismertetve elmondta: az idei évben négymillió eurót fognak kihelyezni, és a pályázók 1000 és 20 000 euró közötti összeget nyerhetnek. Az érdeklődés hatalmas, a legújabb pályázatra beérkező igények összege meghaladja a négymilliót, miközben a rendelkezésre álló hitelösszeg ebben a fordulóban mindössze egymillió euró.

A résztvevők a 35 millió dinárnál nagyobb értékű vagyonnal rendelkező polgárok kötelező vagyonbevallásával kapcsolatosan is kaptak felvilágosítást.

Dr. Szilágyi Miklós többek között elmondta: informatív vagyonbevallást azoknak kell tenniük, akiknek vagyona 2013. január elsején meghaladta a 35 millió dinárt, és adóbevallást kötelesek tenni a kötött személyek, azaz családtagok is, személyes vagyonuktól függetlenül.

E vagyonbevallás nem von maga után adót, de ha valaki nem tesz eleget ennek a kötelezettségnek, 5000–50 000 dináros büntetésre számíthat.

A lakossági fórumot február 20-án Bácsföldváron és Péterrévén is megismétlik: Bácsföldváron 17 órakor az újfalusi klubban, Péterrévén 19 órakor a helyi közösség nagytermében várják az érdeklődőket.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Fehér Rózsa
Ostale vesti