Skip to main content

Megújult az Otthon

Megújult az Otthon

Két teherautónyi svájci segély érkezett a bácskossuthfalvi értelmi fogyatékosokat gondozó intézetbe

Egy újvidéki származású, Svájcban élő, névtelenséget kérő férfi kezdeményezésére újabb, nagy mennyiségű, 50 000 euró értékű segély érkezett a bácskossuthfalvi Otthonba. Az adomány szállítási költségeit biztosító újvidéki Rotary club és a DDOR Novi Sad Biztosítóintézet képviselői, Marin Barjaktarović és Nikola Paripović, valamint Kókai Mernyák Melinda Topolya polgármestere és Fazekas Róbert, a bácskossutgfalvi helyi közösség tanácsának elnökének jelenlétében tartott sajtótájékoztatót pénteken Sztánkó Zsuzsanna, az Otthon igazgatónője.

– Kórházakból, idősek otthonából, illetve különféle szervezetek adományából származik a segély, amely elsősorban bútorokat, különleges ágyakat, szekrényeket és műszaki cikkeket, munkaruhákat is tartalmaz, 235 széket, 25 speciális ágyat, 12 matracot, 46 asztalt, 6 televíziót, öt számítógépet, nyomtatót és nagyon sok minden mást. Mindennek az értékét nem tudjuk felbecsülni, mi még ilyen ágyakat nem is használtunk, mindez nagyon sokat segít, hiszen az intézményben fokozott igénybevételnek vannak kitéve a bútorok, és gyakori cserére szorulnának.
Svájcban négyévente cserélik az egészségügyi intézmények eszközeit, felszereléseit, a mostani szállítmánnyal az Otthon húszéves, már nagyon rossz állapotban levő bútorait cserélik le.
A támogatás nem érkezhetett volna a bácskai településre, ha a szállítás lebonyolítására és költségeinek megtérítésére nem találtak volna segítő szándékú embereket.
– Nagyon nagy munka a szállítás megszervezése is. A néhány hónappal ezelőtti, ehhez hasonló szállítmány a topolyai önkormányzat és Bácskossuthfalva helyi közösség segítségével érkezett, most a két kamionnyi segély az Újvidéki Biztosítóintézet és az újvidéki Rotary club támogatásának köszönhetően jutott az intézmény udvarába. A vámolást, az egyéb papírmunkát a Medicinski Depo és a topolyai Troto cég szervezte – tudtuk meg az igazgatónőtől.
A bácskossuthfalvi Otthon Szerbiában a legnagyobb hagyományokkal rendelkező fogyatékosokat befogadó intézmények közé tartozik, ahol jelenleg 310 súlyos és középsúlyos felnőtt értelmi fogyatékos embert gondoznak. Továbbra is két helyszínen folyik a munka, a falubeli régi épületben van még 45 ápolt, a konyha és a pékség, a tó melletti új rész négy modern épületében pedig az ápoltak többsége.

Szerző (Forrás)
H.E., Magyar Szó
Ostale vesti