Skip to main content

Vajdaság esélye az EU földrajzi közelsége

Vajdaság esélye az EU földrajzi közelsége

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövete Újvidéken tárgyalt

Michael Kirby, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete csütörtökön Újvidéken járt. A nagykövetet fogadta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke és Goran Ješić, a tartományi kormány alelnöke, mezőgazdasági titkár.

Michael Kirby és Pásztor István megbeszélésén elhangzott, hogy nagyon bátorítóak azok a lépések, amelyeket Szerbia tesz az európai uniós csatlakozás felé, és ezek a lakosság jövőjére nézve optimizmusra adnak okot.

Pásztor kiemelte, az elmúlt egy évben sok pozitív dolog történt, amely azt bizonyítja, hogy a jelenlegi hatalom kész szembenézni azokkal a problémákkal, amelyek hosszú ideje teherként nehezedtek az országra. Hozzátette, csak úgy lehet megoldani a problémákat, ha szembenézünk azokkal, és ha nyíltan beszélünk róluk – áll a találkozóról kiadott közleményben.

– Meggyőződésem, hogy a problémákat definiálni kell, és egy olyan klímát kell teremteni, amelyben nyíltan lehet párbeszédet folytatni róluk, és nem az utcán próbálni megoldani, nem politikai sárdobálásra felhasználni azokat. Ebből a megfontolásból helyeztük vissza a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot politikai keretek közé, a parlamentáris demokrácia adta lehetőségekkel élve. Ezért ült össze 12 év után teljes létszámban a Vajdaság alkotmányos és törvényes helyzetével foglalkozó parlamenti bizottság, szakértők segítségével véleményezve a nyilatkozatot, és a jövőben is a még nyitott kérdésekre próbál választ adni – mondta Pásztor, hozzátéve: éppen ebből a megfontolásból továbbították a deklaráció szövegét a szerb kormánynak, a Szerbiai Parlament elnökének és azoknak a minisztériumoknak, amelyeket érint a deklaráció szövege.

Az amerikai nagykövet Vajdaság előnyeiről beszélt, kiemelve: Szerbiának ki kell használnia azokat az adottságokat, amelyeket Vajdaság többnemzetiségű és multikulturális közegként nyújt.

A Bojan Pajtićtyal folytatott megbeszélésen az aktuális társadalmi és gazdasági kérdésekről szólva Michael Kirby kiemelte: Vajdaság földrajzi helyzete, az, hogy június 1-től Horvátország is teljes jogú uniós taggá válik, nagy előnyt jelent a tartományra nézve, a külföldi beruházások idevonzásának tekintetében. Pajtić az eddigi befektetésekről szólva elmondta, a Szerbiában megvalósított külföldi beruházás 45 százaléka Vajdaság területén valósul meg. Mint mondta, további intézkedéseket tesznek, hogy a környező EU-s államokkal szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, még több beruházót vonzzanak Vajdaságba.

Goran Ješić elsősorban a mezőgazdaság helyzetéről tájékoztatta Kirbyt, külön kitérve a decentralizáció fontosságára. Mivel az ország különböző pontjain különböző profilú mezőgazdasági termelés folyik, ezért nem szerencsés a mezőgazdaság központosított irányítása, mondta.

A nagykövet a nap folyamán találkozott Újvidék polgármesterével, Miloš Vučevićtyel is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Ostale vesti