Skip to main content

101 évesen halt meg Az aranyember alkotója

101 évesen halt meg Az aranyember alkotója

Zombori születésű volt

Életének 101. évében elhunyt Morell Mihály vágó, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki olyan alkotásokban működött közre, mint Az aranyember, A tizedes meg a többiek, a Szindbád vagy a Veri az ördög a feleségét.

Az alkotót vasárnap érte a halál - közölte a Szkíta Aranyszarvas-díj kuratóriuma hétfőn; ezt a díjat Morell Mihály 2005-ben vehette át. A közlemény felidézi, hogy Morell Mihály vágóként "a legnevesebb magyar filmrendezők felkérésére az utóbbi hét évtized legsikeresebb magyar filmjeiben működött közre alkotóként".

 Morell Mihály 1911-ben született Zomboron. Kiskunfélegyházán érettségizett, a felsőfokú tanulmányait Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte, mestere volt Glatz Oszkár és Kisfaludi Strobl Zsigmond.

 1941-től a Hunnia Filmgyárban dolgozott. Első filmjét Szőts Istvánnal készítette Nyirő József Emberek a havason című könyvéből. Nevéhez fűződik a többi közt az Ének a búzamezőkről, a Gyöngyvirágtól lombhullásig, A 9-es kórterem, a Légy jó mindhalálig, a Pacsirta vagy a Szindbád.

 Képzőművészként is alkotott, nevéhez fűződik például az első világháborús emlékmű Kiskunfélegyházán, amelyet az 1997-es felújításakor harci jeleneteket ábrázoló domborművekkel is díszített. Alkotásai a Hunnia Filmgyár kertjében láthatók, grafikái a Kiskun Múzeum állandó kiállításán tekinthetők meg.

 1978-ben érdemes művész címet kapott, 1995-ben megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját, 2007-ben Kiskunfélegyháza díszpolgárává választották. 2011-ben kiváló művész lett.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, MTI/HVG
Ostale vesti