Skip to main content

Öt vajdasági továbbjutó

Öt vajdasági továbbjutó

Tizenegyből öt vajdasági produkció, illetve kiállító jutott tovább az Idősek határon átívelő művészeti vetélkedőjének budapesti döntőjébe, amely november 22-én lesz.

Elődöntőket a Kárpát-medence minden pontján szerveztek, ezeken 10 ezer, hatvan évnél idősebb személy vett részt. A vajdasági selejtezőnek a Népkör Magyar Művelődési Központ adott otthont, a fővédnök pedig a Vajdasági Magyar Szövetség volt.

A VMSZ egyébként az innen továbbjutó 100 versenyző utaztatását is biztosította. A pécsi középdöntőben nyolcszázan mutatkoztak be. Sokan zenekarral, kórussal léptek fel.

Összesen 100 produkciót állítottak színpadra, valamint 25 képző- és iparművészeti alkotást kiállító csoport, illetve egyén is bemutatkozott. Az időskorúak művészeti vetélkedőjének főszervezője, a Pécsen élő Kocsis József bajmoki származású. A részletekről Mihályi Katalin vajdasági társszervezőt kérdeztük.

• Mely műfajok voltak a legnépszerűbbek a pécsi középdöntőn?

— A zene, az ének, de láttunk például egy csodálatos némajátékot is arról, hogy a vasútállomáson a vonatra várva hogyan próbálja a parasztasszony az úrhatnám hölgyet utánozni a kényes mozdulataiban, a sminkelésben.

A pécsi közönség a népszerű operettdalokat, a 60-as, 70-es évek slágereit meg a népdalokat is lelkesen fogadta, együtt dúdoltak, énekeltek a fellépőkkel, gyakori volt a vastaps.

• Mi volt a tapasztalat, mi motiválta a fellépőket?

— Az egyik magyarországi fellépő azt mondta, ötven éve vár arra, hogy színpadon, közönség előtt elénekelhesse a kedvenc dalát, és ez az álma most, hatvan-egynéhány évesen valósult meg.

Az egyik vajdasági fellépő pedig úgy fogalmazott, nagyon boldog, hogy eljutott Pécsre, és itt, a Zsolnay negyedben  bemutatkozhatott társaival egyetemben a Kárpát-medence többi részéről érkezettek előtt, azt sem bánja, ha nem jutnak tovább.

De továbbjutottak, ott lesznek a budapesti döntőben. A zsűri tagjai a felvidéki származású Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, Sándor György Kossuth-díjas művész, Asztalosné Zubcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, a vajdasági származású Tandi Tibor néptáncművész és néptáncoktató, valamint Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza osztályvezetője voltak. Mintegy 30 produkciót és kiállított képzőművészeti, illetve iparművészeti anyagot díjaztak.

Köztük 5 vajdaságit: a palicsi Szederinda népdalkört, a csókai Rákóczi férfikórustSoós Etelka szabadkai versmondót, Sebők Valéria nagyradanováci iparművészt és a szabadkai Népkör MMK kézimunkacsoportját.

A következő állomás a budapesti Operettszínház, a döntő, mégpedig november 22-én.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, (SZ. L.)
Ostale vesti