Skip to main content

Megalakult a Vajdaság statútumát kidolgozó munkacsoport

Megalakult a Vajdaság statútumát kidolgozó munkacsoport

A tartományi képviselőházban ma megalakult az a munkacsoport, amelynek feladata Vajdaság statúma munkaváltozatának kidolgozása, valamint az alapokmánynak a szerbiai alkotmánnyal való összehangolása lesz.

A szerbiai alkotmánybíróság a tavalyi év végén elvitatta a tartományi statútum kétharmadának jogszerűségét és alkotmányosságát és hat hónapos határidőt szabott az alkotmánnyal való összehangolásra.

A munkacsoportot a parlamenti frakciók javaslatára Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke nevezte ki.

A Demokrata Párt a korábbi alkotmánybírósági elnököt Svetozar Čiplićet, a Szerb Haladó Párt Vladimir Galić ügyvédet, a Vajdasági Magyar Szövetség dr. Korhecz Tamás jogtudóst javasolta a munkacsoportba.

A szocialisták köré tömörülő képviselői csoport Vladan Kutlešić jogászszakértőt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Mirjana Tomić-Jovanović ügyvédet, a Szerb Radikális Párt Miroslav Milosavljević jogászprofesszort, a Szerbiai Demokrata Párt pedig Slobodan Orlović jogászprofesszort jelölte.

A munakcsoport elnöklőjévé Slobodan Orlovićot, helyettesévé Svetozar Čiplićet választották.

Mirjana Tomić-Jovanović bírálta a javaslatot, miszerint Orlović legyen az elnöklő, s emlékeztetett arra, hogy éppen az őt javasoló DSS kezdeményezte a vajdasági alaptörvény alkotmányosságának felülvizsgálatát.

Vladimir Galić, a munkacsoport tagja azt mondta, Orlović nem tagja egyik pártnak sem, hanem elismert szakember, akit az SNS is támogat.

Pásztor István rámutatott, a figyelem középpontjában nem a személyi kérdéseknek, hanem a statútum módosítása iránti elkötelezettségnek kell állnia.

A munkacsoport szakmai-technikai kérdésekben segítséget nyújtó tagjai Deli Andor, tartományi közigazgatási titkár, Milorad Gašić, a tartományi képviselőház titkára, helyettese Mila Radisavljević, továbbá Gordana Radić-Popović, valamint a tartományi képviselőház elnökének tanácsadója, Marija Žekić.

A tartomány statútumát a tartományi képviselőháznak kell elfogadnia, ahhoz pedig, hogy jogerőre emelkedjen, a szerbiai parlamentnek is meg kell erősítenie a dokumentumot

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Beta
Ostale vesti