Skip to main content

A szerbiai lakosság több mint fele támogatja az ország uniós csatlakozását

A szerbiai lakosság több mint fele támogatja az ország uniós csatlakozását

A szerbiai lakosság több mint fele támogatja az európai uniós csatlakozást – ismertette legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeit a szerb kormány európai integrációs irodája szerdán kiadott közleményében.

A jelentésből az is kiderült, hogy egy most megrendezett népszavazáson a lakosság 22 százaléka válaszolna nemmel arra a kérdésre, hogy támogatja-e Szerbia európai uniós csatlakozását. A válaszadók 7 százaléka mondta azt, hogy nem tudja, mit válaszolna egy ilyen kérdésre, 20 százalékuk viszont el sem menne a referendumra.

„Az EU-s csatlakozás ilyen mértékű támogatásának oka, hogy a megkezdett csatlakozási tárgyalások fényében pozitívabban nyilatkoznak a lakosok” – olvasható a közleményben. A megkérdezettek 68 százaléka mondta azt, hogy az uniós csatlakozáshoz szükséges reformokat akkor is végre kellene hajtani, ha azok nem képeznék a csatlakozás feltételeit, azok ugyanis egy jobb, rendezettebb Szerbiához vezetnek.

Az integrációs iroda azt is közölte, hogy a válaszadók 70 százaléka szerint a Koszovóval való viszonyt is rendezni kellene attól függetlenül, hogy az EU ezt feltételként állítja-e Szerbia elé. A nyugat-balkáni ország európai uniós csatlakozását a megkérdezettek nagy része – 38 százaléka – szerint az EU újabb és újabb feltételei nehezítik, 12 százalékuk szerint a „hazai vezetőség alkalmatlansága”, 11 százalékuk szerint pedig a lakosság hozzáállása és a változásokra való felkészületlensége.

A 2013 decemberében végzett közvélemény-kutatásban 1038 személy vett részt. A szerb kormány európai integrációs irodája 2002 óta végez felméréseket az ország lakosságának Európai Unióhoz való hozzáállásáról

Szerző (Forrás)
Pannon RTV, MTI
Ostale vesti