Skip to main content

Hagyományápolás, hogy nemzeti identitásunk megmaradjon

Hagyományápolás, hogy nemzeti identitásunk megmaradjon

Hagyományápolás színes jelmezekben, fánkkal és játékokkal. Így ünnepelték meg a farsangot az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör tagjai.

Jelmezeket öltöttek magukra az adai gyermekek a Vadvirág Hagyományápoló Kör hagyományos farsangi mulatságán, amelyet ezúttal az egyesület székházában tartottak meg. A korábbi években utcai felvonulást is tartottak, idén azonban erre nem nyílt lehetőség.

Varga Lívia, a Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke elmondta: „Ezt a szokásunkat most egy kicsit szűkebbre fogtuk, mert a rendőrség nem engedi a felvonulást, és ezért úgy döntöttünk, hogy itt ünnepelünk, de ez semmit nem vesz el az ünnep fényéből.”

A farsangi fánkok és a finomabbnál finomabb sütemények mellett különféle gyermekjátékok és izgalmas vetélkedők is várták a gyermekeket. A farsangi mulatság célja amellett, hogy a gyerekek felhőtlenül jól érezhessék együtt magukat, az is, hogy mindinkább tudatosuljon bennük a hagyományőrzés fontossága.

Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke: „Ugyanúgy fontos megőrizni a hagyományainkat, mint ahogy fontos megőrizni az anyanyelvünket, a kultúránkat, az irodalmunkat, hiszen ezáltal az önazonosságunk válik láthatóvá, és tudatosul bennünk, hogy mennyire fontos, hogy nemzeti identitásunk megmaradjon.”

A Vadvirág Hagyományápoló Körben több csoportban folyik a munka, ugyanakkor az egyesület illetékesei fontosnak tartják, hogy a gyermekek és a fiatalok mellett a szülők és a nagyszülők figyelmét is felhívják a hagyományőrzés és a hagyományápolás fontosságára.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti