Skip to main content

Elmenni vagy maradni?

Elmenni vagy maradni?

A Rákóczi Szövetség kerekasztal-beszélgetést szervezett a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban. Elmenni vagy maradni? Itthon gürcölni vagy külföldön keresni a boldogulást? – ez volt téma. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Lengyel László, a tanács felsőoktatással megbízott tanácsosa.

Magyarkanizsa az elsők között dolgozta ki saját népesedési akciótervét és lehetőségeihez mérten próbál is tenni az ügy érdekében. A Rákóczi Szövetség községi szervezete éppen azért választotta ezt a témát Eretnek gondolatok elnevezésű kerekasztal-sorozat legfrissebb témájául, hogy tudatosítsa az emberekben a folyamatos fogyatkozásunk megfékezésére irányuló törekvések fontosságát.

Kávai Szabolcs, a Rákóczi Szövetség községi szervezetének ideiglenes elnöke: „Ez a legégetőbb probléma most a délvidéki magyarság, nemzeti közösség számára, hiszen egyre tömegesebb a fiatalok elvándorlása a szülőföldről. A Magyar Nemzeti Tanács is felvállalta ezt a problémát, és megpróbáljuk a közvélemény számára egyre nyilvánvalóbbá tenni, hogy itt tenni kell valamit, mert másként elfogyunk.”

Az MNT elnöke egyebek mellett azokról a tévutakról, eltévelyedésekről is szólt, amelyek külföldre csábítják a fiatalokat. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Az teszi igazán fajsúlyossá ezt a helyzetet, hogy a vajdasági magyarság demográfiai mélyponton van. A születések és az elhalálozások száma egy hatalmas, felbomlott egyensúlyról szól, ezért gyakorlatilag ebben a helyzetben ez nem csupán egy egyéni kérdés, hanem egy első számú közösségi kérdés.”

Csak kevés önkormányzat látott hozzá a népesedési akcióterv kidolgozásához, még kevesebb annak megvalósításához. Ennek vetületében nem meglepő, hogy az MNT által a magyar középiskolások körében végzett felmérésben a korábbiaknál is többen nyilatkoztak elvándorlási, külföldi munkavállalási esetleg továbbtanulási szándékukról.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti