Skip to main content

Az aradi vértanúkra emlékeztek Óbecsén

Az aradi vértanúkra emlékeztek Óbecsén

Tegnap délután az óbecsei belvárosi római katolikus temetőben alkalmi műsorral és koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt.

A megemlékezés a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szelence énekegyüttese által elénekelt Himnusszal kezdődött, majd Nagy Klára, a kultúrkör titkára méltatta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc fontosságát.

Ünnepi beszédében a többi között azt mondta: a szabadságharc elveszett, a célját mégis elérte, mert létezik és szabad a magyar nemzet, ehhez pedig kellett az október 6-án kivégzettek hősiessége is.

Kinka Erzsébet, Óbecse alpolgármestere beszédében azt emelte ki: a tizenhárom aradi vértanú példája még ma is messzire mutat.

– A gyász, a halál, az önfeláldozás fájdalmas percei az életre irányítják figyelmünket. Bár 166 évvel ezelőtt történt, még ma is erőt ad e gyásznap, mint ahogy erőt adott 1849 után is a magyarságnak, erősítette, egybetartotta a nemzetet.

Megértették, hogy a hazáért érzett felelősség cselekvésre kötelez, a szabadságért pedig mindenáron küzdeni kell. Egy nemzet akkor maradhat fenn, ha emlékezik hőseire, mint ahogy tesszük ezt ezen a napon.

Feladatunk gondoskodni a jövő nemzedékéről, segíteni őket minden tudásunkkal és erőnkkel, hogy itthon maradjanak a szülőföldön, a család kötelékében.

Munkát adni a fiataloknak, lehetőséget, hogy családot alapítva itt éljék az életüket, ebben a hazában, magyarként és szabadon, ahová születtek. Az aradi vértanúk emlékét az utcák táblái, a közterek szobrai még őrzik.

Még tanúskodnak arról, hogy voltak. Tegyenek tanúságot nekünk ma is és a jövőben is. Figyeljünk egymásra, figyeljünk oda arra, hogy mindig a múlt alapozza meg a jövőt! Minden, amit önző módon csak magunkért teszünk, mulandó – mondta többek között Kinka Erzsébet.

A megemlékezésen ft. Világos Miklós atya megszentelte az emlékművet, majd a jelenlévők a sírnál elhelyezték koszorúikat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, feró
Ostale vesti