Skip to main content

Óbecsére látogattak a baden-württembergi delegáció tagjai

Óbecsére látogattak a baden-württembergi delegáció tagjai

Háromnapos vajdasági látogatásának keretében a baden-württembergi parlament vidékfejlesztési és fogyasztóvédelmi bizottságának delegációjának tagjai ma Óbecsére utaztak, ahol a szójagyárba és egy mezőgazdasági termelőhöz is ellátogattak. A küldöttség tagjainak célja a vajdasági mezőgazdasági helyzetről való tájékozódás, valamint a tapasztalatcsere.

A küldöttség a körútját reggelt Járeken kezdte, ahol megkoszorúzták a II. világháború végén történt események ártatlan német és magyar áldozataiért emelt emlékművet.

Az eseményen a német tartomány mezőgazdasági bizottságának tagjai mellett a Tartományi Parlament tisztségviselői is jelen voltak. Ezt követően Óbecsére mentek.

Európa legnagyobb nem génmódosított szójafeldolgozója működik Óbecsén. A Sojaprotein vállalat elsősorban külföldre szállít, termékei a világ hatvan országában megtalálhatók.

Az óbecsei cég kínálata a német vendégek érdeklődését is felkeltette. Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: “Vannak olyan termékei a Sojaproteinnek, amelyeknek komoly esélyei vannak erőteljesebb megjelenésre a nyugat-európai, illetve a német piacon. Egészen biztos, hogy ennek a német delegációnak a tagjai erőteljesen fogják támogatni a Sojaproteinnek a németországi megjelenését.”

Környezetbarát technológiát és biológiai növényvédelmet alkalmaznak abban az óbecsei családi kertészetben is, ahova ugyancsak ellátogattak a vendégek.

A Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság az ilyen kis- és közepes vállalkozásokat nem csak vissza nem térítendő támogatással segíti.

Vuk Radojević, tartományi mezőgazdasági titkár: “A vajdasági agrárpolitikai intézkedések célja a közeljövőben egyebek között az lesz, hogy azokat a kis- és közepes termelőket támogassuk anyagilag, amelyek mezőgazdasági szövetkezetbe társulnak, mert csak így fogják tudni megtalálni a helyüket a gyakran igencsak kíméletlen piacon.”

Óbecsén több német érdekeltségű cég is működik, és a baden-württembergi vendégeket az ipari övezet kínálta beruházási lehetőségekkel is megismertették a házigazdák.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti