Skip to main content

Palics 555. évfordulójának ünnepe

Palics 555. évfordulójának ünnepe

Négynapos rendezvénysorozat az évforduló alkalmából

Palics több mint fél évezredű múltra tekint vissza, az 555. évforduló megünneplése alkalmából négynapos gazdag programkínálattal várja a látogatókat. Az ünnepi programról Dobó Mártával, a palicsi helyi közösség elnökével beszélgettünk.

– Mindenekelőtt kihangsúlyoznám, hogy az ünnepi rendezvényeken nem kell belépőt váltani, a programok ingyenesek. A négy nap alatt tízezer látogatóra számítunk. Az ünneplés csütörtökön kezdődik: az ABC&T Török István vezette képzőművészeti szakkör, a Palics–Ludas Közvállalat, valamint a Riparia Természetvédelmi Egyesület közreműködésével kiállítás nyílik, amelyet mind a négy nap alatt megtekinthetnek az érdeklődők. A kiállítás a Környékünk természeti értékei elnevezést viseli, a helyszín a Vigadó konferenciaterme, a kezdés időpontja 19 óra, majd ezt követően Hulló István Palics madárvilága című könyve kerül bemutatásra. A rendezvénysorozaton Palics testvértelepülései is képviseltetik magukat, külföldi vendégek érkeznek Újszászról, Lajosmizséről és Kisszállásról, akik a helyi közösség vendégei lesznek négy napon keresztül. Tolna szintén május 25-én ünnepli a település napját, ezért ők nem tudnak jönni ez alkalommal – mondta Dobó Márta.

Holnap a palicsi Szent Orbán templomban 17 órakor kétnyelvű ünnepi szentmisére kerül sor, majd ezt követően este héttől a palicsi helyi közösség közgyűlésének ünnepi ülését tartják meg a Vigadó konferenciatermében, ahol kiosztják az érdemes polgár díjakat. Este nyolctól tízig a Folk Music Fest népzenei fesztiválon szórakozhatnak a vendégek, ahol fellép a Juhász zenekar, a szabadkai Zeneiskola növendékei és a Pendergő tamburazenekar.

– Szombatra szervezzük a legtöbb rendezvényt. A Palicsi Borünnep keretében borászok, pálinka- és sajtkészítők mutatják be termékeiket, és kihirdetik a legjobb borászokat. Az ünnep elengedhetetlen kellékei a jó falatok, a Rotary Club rostélyossal várja a vendégeket, a tóparton a félszigetnél a Palicsi Aranybogrács elnevezéssel halléfőző verseny lesz a Kujundžić konoba szervezésében – tudtuk meg a palicsi helyi közösség elnökétől.

Szombaton a palicsi állatkert látványetetést szervez, a belépő pedig az érvényes árjegyzék szerint lesz megfizettetve. Emellett művelődési programok színes kavalkádja, színházi bemutató, kézműves foglalkozás, tamburazene, néptáncosok fellépése várja az érdeklődőket, az esti órákban pedig a Folk Music Fest Népzenei Fesztiválon résztvevő zenekarok szórakoztatják majd a közönséget.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Pa. E.
Ostale vesti