Skip to main content

Zenta: A gimnázium csapatai taroltak a Demokrácia 1x1 középdöntőjében

Zenta: A gimnázium csapatai taroltak a Demokrácia 1x1 középdöntőjében

Szabadka után Zentán tartották ma a Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Demokrácia 1x1 2017elnevezésű Kárpát-medencei vetélkedő regionális középdöntőjét. A zentai megmérettetésen a Zentai Gimnázium csapata lett a legeredményesebb.

A zentai versenyt Dr. Pálffy Ilona, a magyarországi Nemzeti Választási Iroda elnöke és Ótott Róbert, a Magyar Nemzeti Tanács Nyelvhasználat Bizottságának alelnöke, tartományi segédtitkár nyitotta meg.

A vetélkedőn tizenkét csapattal mutatkoztak be a középiskolák és gimnáziumok, melyek között zentai, óbecsei és nagybecskereki iskolákból érkeztek a diákok. A négyfős csapatok feladatai között egy választott témakört bemutató prezentáció előadása, valamint külön tesztkérdések is szerepeltek. A zsűri döntése értelmében a Zentai Gimnázium csapatai szerezték meg az első és a harmadik helyet. A Nagybecskereki Gimnázium versenyzői pedig a második helyet tudhatják magukénak. Mindkét nyertes zentai csapatot Penovác Katalin, a gimnázium tanára készítette fel.

A versenyt először rendezték meg a határon túli diákok számára. Vajdaságból összesen 77 csapat jelentkezett, a regionális fordulóba pedig 22 csoport jutott tovább.

A két legsikeresebb vajdasági csapat decemberben a budapesti döntőn bizonyítja majd tudását a demokratikus intézmények működéséről, a választási rendszerekről, továbbá az emberi jogokról, állampolgárságról és a nemzetközi intézményekről.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Rúzsa Mária
Ostale vesti