Skip to main content

51 hadifogoly felújított sírját avatták fel Zentán

51 hadifogoly felújított sírját avatták fel Zentán

Ökumenikus szertartás keretében felavatták és megszentelték a zentai Szent Anna temetőben található 51 hadifogoly felújított és helyreállított sírját.
Az Alsóvárosi temetőben nyugvó hadifoglyok 1945-ben vesztették életüket a zentai laktanyában kialakított fogolytáborban.

Molnár Tibor helytörténész szerint az alsóvárosi temetőben nyugvó magyar és lengyel honvédek a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt vesztették életüket a fogolytáborban.

Molnár Tibor, helytörténész, Zenta: „A fogva tartás mostoha körülményei között járványos betegség lépett fel közöttük. Legtöbben ebben haltak meg. Illetve néhányan maláriában is a halotti anyakönyv bejegyzései szerint.”

A magyar és a lengyel himnusz a Cor Jesu Kamarakórus előadásában hangzott el. Ezt követően Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere köszöntötte al gyülekezőket.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Számunkra, az önkormányzat számára nagy öröm, hogy sikerült támogatást szerezni a civil egyesületeknek, és az egyháznak közösen az önkormányzattal. Ezek a sírok végre megfelelő állapotba kerültek, megfelelő emlékezőhelyként szolgálnak számunkra.”

Az elmúlt hónapokban rendezték a hadifogoly-temető körüli területet, a sírokra pedig fekete gránitkereszt került. A sírhelyek felújítása a szentendrei Vigyázók Hadi- és Kultúrtörténeti Egyesület kezdeményezésére valósult meg.

Hangácsi István, elnök, Vigyázók Hadi- és Kultúrtörténeti Egyesület, Szentendre: „Ennek a temetőnek a helyzete, a hadifogoly-parcellának a helyzete megdöbbentő volt. Más helyeken, településeken egyes sírokkal találkoztunk, itt megdöbbentő látvány volt az, hogy két sorban fekszenek ezek a töredezett keresztek.”

A magyar kormány több mint ötmillió forinttal támogatta a zentai hadifogoly-temető felújítását – mondta el Hangácsi István.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti