Skip to main content

Éljen a magyar szabadság, éljen a gombosi magyar

Éljen a magyar szabadság, éljen a gombosi magyar

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából Gomboson ma a temető nagykeresztjénél tartottak alkalmi műsort, koszorúzási ünnepséget. Ünnepi beszédet mondott Pelt Ilona tartományi frakcióvezető-helyettes, a Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke.

– A márciusi ifjak, a hősök megfogalmazták a célokat, a szabadság alapköveit tették le március idusán. Nem féltek a túlerőtől, hitük rendületlen, összefogásuk páratlan, bátrak voltak és változtattak az életükön, tették ezt a közösség javára. Ma, 171 év után rájuk emlékezünk. Akaratlanul is felmerül bennem a kérdés, hogy mi tartott meg minket, mi tartott meg minket itt, Gomboson magyarnak…? Nap mint nap meg kellett vívni a csatákat. Volt idő, amikor a harctéren, volt idő, amikor maga a falu is harctér volt, és bizony olyan is előfordult, hogy nehezebb keresztet kellett vinni, mint amit elbírtunk, szinte belerokkantunk. A válasz a feltett kérdésre egy szó, a hit. Hitünk az, ami fenntartotta ezt a közösséget. Keresztény hitünk, amely erőt merít Istenből és azokból, akik bátrak voltak ebben a faluban és tiszta szívvel vezették ezt a közösséget. Megtartották a magyar iskolát, a templomot, a kultúrát. Mi magunk vagyunk a település hősei. Összefogással képesek vagyunk minden nehézséget leküzdeni, itt Gomboson, a Délvidék egyik végvárán(…) Meggyőződéssel mondom, ennek a közösségnek tartása van. Túl vagyunk újabb megpróbáltatásokon és biztos vagyok benne, hogy a VMSZ az egyházzal, a civil szervezetekkel együtt megerősíti ezt a falut magyarságában, hitében, közösségileg – hallottuk Pelt Ilonától.

A nagykeresztnél a kegyelet virágait a falu civil szervezeteinek nevében Stepanović Julianna, Kovács Terzity Melinda és Cseperka István helyezte el.

A Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ képviseletében Uzelac Katica, Pelt Ilona és Szlákó József koszorúzott.

Ft. Verebélyi Árpád főesperes megáldotta a keresztet. Az ünnepi műsorban fellépett a Szent László kórus Hózsa Gál Gizella vezetésével és a József Attila Általános Iskola fölsős tanulóinak egy csoportja Huszár Izabella vezetésével. Az ünnep igazi ékességei az Önkéntes Tűzoltó Testület egyenruhába öltözött tagjai voltak.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lmt
Ostale vesti