Ugrás a tartalomra

Vélemény? Az van!

Július 9.
Véleményem szerint máshogyan kellene kezelni a gazdasági válságot, habár nem vagyok sem közgazdász, sem üzletember, még cégem sincs. Mások becsmérlik az ország szociális politikáját, de sosem álltak sorban segélyéért. Van, aki fennkölt álláspontot formál az egészséges életről, miközben terepjáróval rója a belvárost. Kicsit ez az érzésem az újvidéki Jogi Karon történtekkel is. Csak az érti meg és látja át az eseményeket, aki maga is végigélte az ottani négy-öt évet (és most nem a 80-as évek oktatására gondolok, hanem az utána következő időszakra).
Én végigjártam a Jogi Kar szamárlétráját, és amikor a legnagyobb arculcsapás ért, csendben elfogadtam és sírtam a folyosón. Előtte persze rengeteg tanulás volt, konzultáció és barátkozás a tanárral, tudásom legjavát adtam a vizsgán, de az a fránya magyar akcentus… Hasonló történt a felvételin is: hitegették a Magyar Nemzeti Tanácsot, a Tartományi Oktatási Titkárságot, a diákokat. A felvételi vizsga napján kiderül, hogy változtattak a 10 évig elfogadott kisebbségbarát gyakorlaton. Várható volt? Talán (személy szerint nem vártam volna). Habár nem számoltunk be nyilvánosan minden lépésről, amit a vitatott pályázat megjelenése után tettünk, azért még megtettük. Persze, lehetett volna jobban, elegánsabban vagy éppen hangosabban és primitívebben kezelni a problémát, az ügy azonban lezáródni látszik. A jogot oktató intézmény szerzett jogot sértett. Remélem, erről is mindenkinek megvan a maga véleménye.

Július 10.
A Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság minden évben elküldi a hivatalos nyelvhasználati jelentését. Első olvasatra feltűnt, hogy látványosan lecsökkent a magyar nyelvű bírósági eljárások száma az előző évekhez képest. Persze, nem vitás, hogy a közösségünkben hosszú idő óta uralkodik egy negatív hozzáállás a magyar nyelvű eljárásokkal szemben (elhúzódik, drágább, megbélyegez stb.), de hogy mindösszesen 3 nem peres eljárás folyjon magyarul az előző évi 132-höz képest Vajdaságban, nagyon gyanús.
Ugyanis ha magyar az eljárás nyelve, a bírónak még mindent le kell fordítani szerbre. Ez a törvény. Dupla munka, egy fizetés. Természetes, hogy kevesen vállalkoznak erre. Mint kiderült, a szabadkai Alapfokú Bíróság megoldotta ezt a kérdést, és minden eljárást szerb nyelven vezetnek le. Ha a fél élne nyelvhasználati jogával, akkor tolmácsot hívnak. Egyre inkább divatba jön a jogsértés Szerbiában. Vélemény?

Július 11.
A Jogi Karon történt incidens után azt hittem, már csak szép dolgokról írhatok. Tévedtem. Az Alkotmánybíróság döntést hozott, és alkotmányellenesnek kiáltotta ki Vajdaság hatásköri törvényének több rendelkezését, többek között a hivatalos nyelvhasználatról szólót is. Vitathatatlanul a legjobban és legkönnyebben a tartományi szervekkel tudtunk együttműködni. Kérdéses, hogy a fentiek tükrében ez miként alakul majd a közeljövőben. Új szelek fújnak.
Egyszer azt olvastam, hogy a Duna és Száva két oldalán élő szerbség egyesülésével Vajdaság autonómiája befejezte saját misszióját. Úgy tűnik, a törvény ellen szavazó alkotmánybírák is így gondolják.

Július 12.
Az Európai Bizottság Szerbiáról készülő ország-jelentésének összeállítása során az MNT-t is meghallgatta: hogy, s mint áll a magyarok helyzete a média, oktatás, nyelvi és politikai jogok, az arányos képviselet, jogszabályok terén. Szó volt a restitúcióról, Vajdaság mint autonóm tartomány jövőjéről és annak nemzeti közösségünkre gyakorolt hatásáról az anyagi bizonytalanságról, sőt, a népszámlálásról is. Általában megjegyezték, hogy a már megkérdezett állami szervek máshogyan tájékoztatták őket. Ezek után csak remélni tudjuk, hogy a jelentésbe teljes és nem a fél igazság kerül majd bele. Kísérőik folyamatosan forgatták a szemeiket. Gondolom, nekik is megvolt a véleményük … rólunk.

Beretka Katinka                                                                                                                                                   

 

                                                                                                                                                                                       Vajdaság Ma

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto