Ugrás a tartalomra

Végső búcsú Pásztor Istvántól: Összebékítette népeinket

0

Több ezer ember vett részt szombat délután Szabadkán, a Bajai úti temetőben Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnökének gyászszertartásán.

Az egyházi búcsúztatás és a közös ima után a család kérésére beszédet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök, a külhoni magyarság nevében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, valamint a VMSZ nevében Juhász Bálint, a párt intézőbizottságának elnöke.

Orbán Viktor: “A magyar nemzetpolitika vajdasági tartóoszlopát vesztettük el”

- Nomen est omen, mint pásztorát vesztett nyáj, úgy állunk most itt, lehajtott fejjel és nehéz szívvel, egy magyar férfi koporsója fölött, aki egybekovácsolt bennünket és összebékítette népeinket, amiért nem lehetünk elég hálásak neki – kezdte a beszédét Orbán Viktor, aki elsőként szólt a gyászolókhoz. - Érezzük a ránk hagyott politikai örökség súlyát. Közép-európaiak vagyunk, ezért pontosan tudjuk, milyen könnyen lesz a barátból ellenség, és milyen ritka dolog ezen a vidéken, hogy a korábbi ellenségek barátokká váljanak. Emlékszünk, tízegynéhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a mi országaink, népeink mindenben számíthassanak egymásra. Ma már az lenne az elképzelhetetlen, hogy ne osztozzunk egymás örömében és fájdalmában - mondta a magyar kormányfő, majd kiemelte, hogy Pásztor István volt az első, aki nemcsak remélte, és nemcsak hitte, hogy ez így is lehet, hanem tett is ezért. Megmutatta az utat, amelyen a szerbek és a magyarok együtt haladhatnak, ahogy azt a két nép sorsközössége észszerűen indokolja.

Pásztor István nemcsak sajátjaiért, a vajdasági magyarokért viselte ezt a felelősséget, hanem az egész magyar nemzetért, hangsúlyozta Orbán Viktor:

- Összefogásra és közös cselekvésre bírni a sokszínű, sokarcú, önállóságára kényes magyarokból álló sokaságot, igazi embert próbáló feladat. Arra is emlékszem, hogy a magyar nemzetpolitika Pásztor István elnökségét megelőzően, és még hivatali éveinek elején is a pesti kormányok árulása és aknamunkája miatt szétcsúszóban és mélyponton volt, már éppen kongatták felette a lélekharangot. Szinte a sírból kellett visszahozni. De Istvánnak ez is sikerült.

Budapestről a Vajdaságba érkezve lenyűgöző volt látni, milyen meggyőző erővel tudott közös cselekvésre buzdítani egy töredezett érdekek szabdalta közösséget, emlékezett a magyar kormányfő.

- Tudta, mi a karizma. Emlékszem, 2010-ben Palicson kimondta: “a vajdasági magyarság nemcsak nemzetalkotó, hanem nemzetalakító erő is akar lenni. Olyan közösség, amely saját erejével hozzá tud járulni az egész nemzet felemelkedéséhez”. Sőt, két nemzetéhez is, teszem hozzá én. És így is lett.

Orbán Viktor elmondta, hogy már a gyász pillanataiban is keresik a választ, hogy mi lesz most, hogy kihúzták a legerősebb tartógerendát a magyarok és szerbek együtt rakott épületéből.

- Mi tévők legyünk most, amikor kidőlt a magyar nemzetpolitika vajdasági tartóoszlopa? Nem értjük, vajon mit is akarhatott ezzel a Mindenható? Hosszú időre lesz még szükségünk, amíg megbékélünk azzal, hogy barátunk nincs többé közöttünk - fejezte be beszédét Orbán Viktor.

Aleksandar Vučić: Az egyik legfontosabb ember volt a szerbiai politikai színtéren

Pásztor István történelmi személyiség, akinek a neve bele fog kerülni a szerbiai tankönyvekbe, hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerbiai köztársasági elnök, aki elmondta, nem írt beszédet, mert a legszemélyesebb emlékeit szerette volna megosztani a VMSZ vezetőjéről.

Pásztor István az egyik legfontosabb ember volt a szerbiai politikai színtéren, aki nélkül nem lehetett volna elképzelni a szerbek és magyarok közti stabilitás elérését, a közeli kapcsolatok kiépítését. A választások előtti megbeszéléseken nem vetett be politikai trükköket, nem érdekelték a fotelek, csak az, hogy hány kilométernyi út épül majd a magyarok lakta területeken, emlékezett Aleksandar Vučić.

Az államfő utolsó alkalommal két hete találkozott Pásztor Istvánnal a Szabadkai közkórházban. Erősnek tűnt, s biztos volt benne, hogy felépül. A szerb elnök felidézte egy korábbi emlékét, amikor a külföldi politikai nyomás gyakorlások kapcsán a VMSZ első embere bátorította őt, hogy tartson ki, mert ellenfelei csak úgy tesznek, mintha erősek lennének, valójában azt sem tudják, a saját udvarukon mi történik.

Kelemen Hunor: Mindig készen állt számot adni a rábízott közösségről

Pásztor István gyászszertartásán a külhoni magyarság képviseletében is megemlékeztek róla. Nekünk Pásztor István olyan volt, mint a nagyobbik testvér, kezdte a beszédét Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

- Olyan volt, mintha a bátyám lenne. Tekintélyét az adta, hogy őt mindig a közösségi érdek vezérelte, hogy mindig a magyar nemzeti iránti hűség volt az iránytűje, hogy a közösségért végzett munkája eredményes volt, és ez bármikor hivatkozási pontként szolgált. Igazságosság, magyar nemzet iránti hűség, közössége érdeke és eredményes munka. Ezekből épült fel Pásztor István megkérdőjelezhetetlen tekintélye és emberi nagysága. Ebből állt össze az az erős személyiség, aki évtizedeken keresztül határozottan, erélyesen, de igazságosan vezette a vajdasági magyarokat. Mindig készen állt számot adni a rábízott közösségről. Ez hatalmas felelősség és teher, ám Pásztor István ezt a lehető legderűsebben viselte évtizedeken át az utolsó pillanatig - emlékezett Kelemen Hunor.

Juhász Bálint: Az életét adta a közösségért

Negyedikként Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke szólt a gyászolókhoz.

- A részvétnyilvánítások és emlékezések végeláthatatlan sorában sok jelzőt hallhattunk Pásztor Istvánról. Erős vezető, kimért, bölcs, éleslátó, jó stratéga volt, s talán a legtöbbet hangoztatott szó a bátor volt, nem véletlenül. Hatalmas bátorság kellett hozzá, hogy 2007-ben átvegye a mélyponton és lejtmenetben lévő Vajdasági Magyar Szövetség. Rengeteg bizonytalansággal és sok kockázattal nézett szembe. Elnök úr azonban sohasem a kényelmet kereste. Kitartó munkával egybekovácsolta nem csak a pártot, hanem az egész vajdasági magyar közösséget, amelyért a szó szoros értelmében utolsó napjáig harcolt. Az életét adta a közösségért.

Pásztor István a határon túli vezetők közül elsőként értette meg, hogy a közösség érdekét az szolgálja, ha egyszerre alakít ki egységes érdekképviseletet, együttműködi és jó viszonyt ápol az anyaországgal, és azzal az országgal is, ahol élünk, mutatott rá Juhász Bálint.

- Nemcsak értette, cselekedte is, hiszen nem csak a szavak, de a tettek embere is volt. Bátran kezdeményezett, nyúlt kényes témákhoz, a legkeskenyebb mezsgyén sétált végig, és az előttem szóló urak között hidat képezve, velük együtt megteremtette a szerb-magyar történelmi megbékélést. Ki mert volna erre gondolni azokban az években, amikor mindennaposak voltak a nemzeteink közötti konfliktusok? Nem kisebb bátorság kellett ahhoz is, hogy kisebbségi pártvezetőként gazdaságfejlesztéssel foglalkozzon. Az első pillanattól célul tűzte ki ezt, s nem adta fel még az államból lehetőséget, a lehetőségből pedig valóságot nem kovácsolt. Újra elsőként a Kárpát-medencében, céltudatosan, de nem hivalkodva – mondta Juhász Bálint.

Pásztor Istvántól személyesen vett végső búcsút Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese, Kubatov Gábor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnöke, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője is, illetve Ivica Dačić szerb külügyminiszter és a Szerbiai Szocialista Párt elnöke, Vladimir Orlić köztársasági házelnök, Miloš Vučević védelmi miniszter és a Szerb Haladó Párt elnöke, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, illetve Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke.

A VMSZ elnökének temetésén megjelentek néhányan politikai ellenfelei közül is, hogy a tiszteletet megadva búcsúzzanak el politikustársuktól.

Szombat délelőtt Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban tartottak gyászülést Pásztor István emlékére. Pásztor István volt a vajdasági képviselőház 31. elnöke, három mandátumban töltötte be ezt a tisztséget, ezzel ő lett az eddigi leghosszabb ideig tisztségben lévő házelnök.

Németh Ernő

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír