Ugrás a tartalomra

Egységesen a gombosiak megmaradásáért

Egységesen a gombosiak megmaradásáért

Gomboson június 12-én tartott közösségi találkozót a Vajdasági Magyar Szövetség. Az eseményen jelen voltak a helyi civil szervezetek és intézmények vezetői, továbbá vendégként a VMSZ képviselői és képviselőjelöltjei: Pelt Ilona, dr. Goretić Vámoser Györgyi, Péter István, Dubacz Éva, Jankovich Szilárd, Uzelac Katica, Molnár Tihomir.
Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke elismerő szavakkal szólt a gombosi magyar közösség helytállásáról, kiállásáról, majd bemutatta a jelölteket, a jelenlevő vendégeket.
Uzelac Katica tartományi segédtitkár nemcsak a maga, de a helyi Önkéntes Tűzoltó Testület nevében is szólt:
– A szórványlét, a számbeli hátrány nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy tovább működjünk. Három olyan egyesület van a faluban, a magyar közösségen belül, amelyre összpontosítunk. Ez az Arany János Magyar Művelődési Egyesület, a Tamaskó József Méhészegyesület és az Önkéntes Tűzoltó Testület. Igaz, hogy azt szeretnék, politikamentes legyen a működésük, de ez egyszerűen lehetetlen. Mégpedig azért, mert itt a faluban az elmúlt időszakban leginkább tartományi pályázatok futottak be, amelyek lehetővé tették az egyesületek működését. Továbbra is nagyon fontos, hogy megfelelő helyeken képviseltessük magunkat. Ha egymásba karolunk, akkor tudunk továbblépni, azonban, ha elzárkózunk, akkor nem jutunk messzire közösségileg – hangsúlyozta Uzelac Katica.
Klenanc József, a VMSZ helyi szervezetének oszlopos tagja, egykori vezetője elmondta, lassan rendeződni látszik az Arany János Magyar Művelődési Egyesület termeinek használati módja. Továbbá szólt a Tájház adaptálásáról szólt. Megtudtuk, eddig két szoba berendezett és további terveik vannak, amelyek a Tájház egyéb helységeinek felújítására, azok közösségi térré való kialakítására vonatkoznak.
A témában Stepanović Julinna, az Arany János MME elnöke, a hagyományőrző néptánccsoport vezetője a következőket nyilatkozta:
– Az elmúlt másfél, két évben megtapasztaltam azt, hogy csakis a támogatások, az érdekképviselet által tudunk működni. Leghangsúlyosabb közösségmegtartó erőt a néptánc, a népzene, a hagyományőrzés képvisel. Ahányan csak vagyunk, mindannyian igyekszünk programokat szervezni. Mindehhez nagy szükség van a segítségre, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetségtől meg is kapunk – mondta a művelődési egyesület elnöke.
Blagojević Mária, a gombosi József Attila Általános Iskola igazgatója az elmúlt két év fejlesztéseit, eredményeit taglalta:
– A fűtési rendszer fejlesztését még az előző igazgató kezdte el, három szakaszos fejlesztési terv fogalmazódott meg. Jómagam realizáltam, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnál benyújtott sikeres projekt- pályázatoknak köszönhetően. Két év alatt, a VMSZ-es magyar érdekképviseletnek köszönhetően sikerült felújítani a fűtési rendszert, és problémamentesen működtetni. Bizakodóak vagyunk, több ígéretes tervünk van a jövőre nézve. Fontos és létkérdés, hogy az érdekeinkért síkra szállók számára újfent megszavazzuk a kiérdemelt bizalmat – nyilatkozta a gombosi általános iskola igazgatója.
Molnár Tihomir, a VMSZ Hódság községi képviselőjelöltje, a nagytiszteletű Tamaskó Józsefről elnevezett méhészegyesület elnöke a következőket mondta:
– Aki egyesületet, civil szervezetet vezet, az pontosan tudja, tapasztalja, hogy működése során mennyi segítséget kap a VMSZ-es magyar érdekképviselet részéről. Jómagam is azért vállaltam a jelölést, hogy általam közelebb kerüljön a gombosi magyar közösség a községhez, érdekképviseleti szál legyen a személyem. A méhészegyesület számára gondot jelentett a székhely hiánya. Ez most, hogy a Tájház egy közösségi térré kezd alakulni, megoldódni látszik a közeljövőben. Tamaskó Józsefről elnevezett, általunk alapított Mézlovagrenddel is büszkélkedhetünk – hallottuk a gombosi képviselőjelölttől.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lmt
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről