Ugrás a tartalomra

Ünnepélyes tanévnyitó a MATE zentai kihelyezett tagozatán

A diplomaosztóval egybekötött eseményt új helyszínen, a felújított épületben tartották meg
0

Kedden délelőtt a Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem zentai kihelyezett tagozatán tanévnyitó ünnepséget tartottak, valamint kiosztották a végzős tanulóknak a diplomáikat. A MATE kihelyezett tagozata végre elfoglalhatta új épületét az Ősz utcában. Az ünnepségen részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, valamint az intézmény vezetősége.

A tanulókat dr. Lengyel László köszöntötte és elmondta, hogy nagy öröm számukra, hogy végre az új épületben fogadhatták az elsős tanulókat.

– Örülünk, hogy mindazon szervezetek képviselői eljöttek, akik segítettek az épület felújításában. Ezek a szervezetek fontosnak tartják azoknak a generációknak az oktatását, amelyeken az itteni magyar föld jövője múlik, ők megérdemelnek egy ilyen szép intézményt. A MATE mint anyaintézmény tudásbázisával, kapcsolatrendszerével és oktatási hálózatával áll mögöttünk és támogat bennünket. Különösen örülünk annak, hogy az elsősök bizalmukkal támogatták ezt az intézményt. Életük jövőjét és küldetését itt szeretnék megalapozni, tudással, kapcsolatrendszerrel, hittel és küldetéstudattal. Igyekezni fogunk, hogy ne csak információs szinten, hanem emberi értékekben, méltóságban neveljük fel önöket – fogalmazott dr. Lengyel László.

A szót dr. Gyuricza Csaba vette át és felhívta a figyelmet arra, hogy 1996-ban indult el Vajdaságban a felsőfokú alapképzés. Hozzátette, hogy eltelt azóta 28 év, és igazán megérett az idő arra, hogy egy ilyen impozáns épületben kapjon helyet a képzés.

– Másfél évvel ezelőtt úgy állt a helyzet, hogy nem volt biztos, hogy eljöhet ez a nap, de szerencsére sikerült minden akadályt elhárítani és befejezni a munkálatokat. Nagyon sok olyan mérnököt adtunk a térségnek és a Kárpát-medencének, akik ma itt végzik a munkájukat. Az alap küldetésünk az, hogy ne vigyük el a diákokat Gödöllőre, Kaposvárra, hanem itt történjen a képzés. Azért hoztuk létre ezt a képzési centrumot, hogy itt helyben képezzük a fiatalokat, akik az itteni vidéket gazdagítják és az itteni vidék fejlesztéséhez járulnak hozzá – tette hozzá dr. Gyuricza Csaba.

Pásztor István megköszönte a meghívást és azt, hogy részese lehet az ünnepi pillanatnak.

– Külön köszönet dr. Gyuricza Csabának, azért a kiállásért, partnerségért amit az elmúlt két évben személyesen több alkalommal tapasztaltam. Ha ez a fajta nyitottság, megértés és segítőkészség elmaradt volna, akkor lehet, hogy lenne ma tanévnyitó, de biztos, hogy nem itt. Az épületbe 1.3 millió eurónyi összeget fektettek be, amiért szeretnék külön köszönetet mondani. A zentai kihelyezett tagozat és mindaz, ami ehhez kapcsolódik az a vajdasági magyar közösség szempontjából fontos. Ez a hely nem csak egy képzőközpont, hanem annak a tudásnak a központja, amelyikben hiszünk. Egy olyan típusú befektetést jelent a mezőgazdaságba, amelyik nem tárgyakban, vagy eszközökben valósul meg, hanem tudásban – mondta Pásztor István.

Az ünnepség után dr. Kulcsár Sarolta, a MATE programkoordinátora elmondta, hogy a konzultációs központ 1996-óta dolgozik Zentán. Hozzátette, hogy kezdetben kertészmérnök alapképzéssel indítottak, ez azóta bővült a mezőgazdasági mérnők alapképzéssel.

– Mindezek mellett még két mesterszak közül választhatnak a jelentkezők, amely a kertészmérnök mesterképzés és a vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzés. A 2023/24-es tanévre összesen 53 hallgató iratkozott be a már említett szakokra. A konzultációs központnak a vajdasági térségben 550 végzett hallgatója van, akik egy agrárértelmiségi hálót képeznek a térségben. Jellemző, hogy a diplomázott diákok itt maradnak a térségben, itt hasznosítják a megszerzett tudást. Az iskolának jelen pillanatban 36 konzulens oktatója van, ezek közül 17-en rendelkeznek PHD végzettséggel. Ők helyi szakemberek, akik a helyi ismeretekre oktatják a hallgatókat, emellett a MATE mint anyaintézmény az elméleti oktatást végzi el. A képzés péntek délutánonként, valamint szombaton egész nap zajlik – magyarázta dr. Kulcsár Sarolta.

Többi hír