Ugrás a tartalomra

Za sada 67 stanara u studentskom domu "Evropa"

Fotografisanje iznutra samo uz "dozvolu s najvišeg mesta"

U novootvoreni studentski dom „Evropa” u novosadskom naselju Telep je do sada primljeno 67 brucoša (od 75 prijavljenih). Do 20. oktobra je u toku drugi konkursni krug, u kojem se mogu prijaviti zainteresovani – od brucoša do onih na doktorskim studijama.

Studentski dom može da primi 400 stanara, koštao je 6 miliona evra i građen je od 2008. godine. Sobe su dvokrevetne. mesečno se za smeštaj plaća 1.860 dinara, kao i u državnim studenstkim domovima.

Prema saznanjima „Vajdašag ma” prve sedmice je stanarima zagorčavalo život to što nije bilo tople vode u zgradi.

I prijem našeg fotoreportera je bio hladan – iako unapred najavljen, saopšrteno mu je da ne može da slika unutrašnjost zgrade „bez dozvole s najvišeg mesta”.

V.d. direktorke studenstkog doma, Ildiko Šara-Šnajder (Snejder-Sára Ildikó) je zbog drugih obaveza na pitanja novinara „Vajdašag ma” odgovorila pismenim putem.

Ona je između ostalog saopštila da je useljenjem prvih stanara realizovana ideja od pre desetak godina.

Naglasila je da u slučaju ovolike institucije očekivano da se pojave nepredviđeni problemi, ali se oni rešavaju. V.d. direktorke nije odgovorila na pitanje da li smatra da će uspeti da popune sva mesta.

Dodala je da je njena želja da se izgradi teretana, da se završi sportski teren na otvorenom, kao i multimedijalna soba. Sve to zavisi od finansijskih mogućnosti.

Za stanare Doma će biti organizovani pre svega fakultativni programi u zavisnosti od interesovanja (npr. pravni, tehnički, literarni, istorijski, za prirodne nauke, pedagoški, umetnički itd) ili nezavisno od iskazanog interesovanja (npr. očuvanje tradicije), a vodiće ih profesori-vaspitači.

Jedan od prvih kurseva će biti za učenje srpskog jezika, gde će saorganizator biti Mađarski nacionalni savet.  V.d. direktorke je između ostalog saopštila da postoji kućni red, kojeg se stanari moraju pridržavati i da su posete dozvoljene pod određenim uslovima.

Nije moguće da u jednoj sobi stanuje muško-ženski par. U Domu radi pet profesora-vaspitača, tako da uvek ima neko kome se stanari mogu obratiti.

U petak je u studentskom domu „Evropa“ organizovanno svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju između Mađarskog nacionalnog saveta i 300 brucoša sa univerziteta i viših škola, kao i 52 demonstratora sa viših godina.

Szerző (Forrás)
Vajdasag Ma
Többi hír