Ugrás a tartalomra

XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

A nemzeti tanácsi választásokon való részvételre szólította fel a vajdasági magyarokat Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokon.

Pásztor István, a VMSZ elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy csak akkor lesz jövője a vajdasági magyaroknak, ha hisznek benne. A rendezvény vajdasági magyar népi együttesek és előadók fellépésével folytatódott.

A magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László többek között kiemelte, hogy olyan magyar államot épít most az anyaország kormánya, amely nem kiszolgáltatja, hanem szolgálja nemzetét, és nemzetközi porondon is hajlandó megvédeni igazát.

Megemlítette, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai útját, ennek csupán egy feltétele van, a kölcsönös tisztelet. Végül a nemzeti tanácsi választásokon való részvételre buzdította a magyarokat.

Pásztor István alkalmi beszédében köszönetet mondott a magyar kormány nemzetépítő tevékenységéért, mert az megmutatta a vajdasági magyaroknak, hogy minden nehézség ellenére az egyetemes magyarság része.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hangsúlyozta: a nehézségek ellenére akkor lesz holnapja a vajdasági magyarságnak, ha hisz ebben a holnapban, ha össze tud fogni.

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitója sokszínű és tartalmas kulturális műsorral folytatódott. Többek között fellépett a Cirkalom táncegyüttes, valamint számos előadóművész.

Ökumenikus istentisztelet a Szent György-templomban

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a szabadkai Szent György-templomban. A katolikusok, a reformátusok és az evangélikusok közös miséjével hivatalosan is megnyitották a XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat.  

A magyar himnusszal vette kezdetét az ökumenikus istentisztelet a szabadkai Szent György-templomban. A történelmi keresztény egyház képviselői közösen hirdették az igét.

„A XXI. Vajdaság Magyar Ünnepi Játékok megnyitója történik, és nyilvánvaló, hogy ez imádság nélkül lehetetlen, hiszen minden ünnepnek, minden játéknak valahol a jóisten adakozó szeretete és teremtő szeretete, aki teológiailag és egy nagyon érdekes módon így is nevezhető, hogy Homo Ludens, vagyis játékos embert teremtett a saját képmására.

Akkor ez azt jelenti, hogy maga az Isten is egy játékos, vidám lelkületű valaki, aki játékra hív bennünket” – mondta Palatinus István szabadkai plébános.

A szentmisén Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, valamint a vajdasági magyar politikum és közélet képviselői is részt vettek. Vajdaság minden szegletéből érkeztek hívek a misére.

Az istentiszteleten a közösség megtartó erejéről osztottak meg gondolatokat a hívekkel az egyházak képviselői, valamint Isten áldását kérték a játékokra, a kultúrára és a hétköznapokra is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír