Ugrás a tartalomra

Vučić sa SVM o formiranju Vlade i o Vojvodini

BEOGRAD,NOVI SAD -Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić počeće pregovore o formiranju vlade sa potencijalnim koalicionim partnerima, a prvi na redu za razgovore je Savez vojvođanskih Mađara (SVM). Lider SVM Ištvan Pastor izjavio je da će pitanje Vojvodine, u prvom redu njenog budućeg ustavno-pravnog statusa, biti tema razgovora.

Sastanak sa predstavnicima SVM predviđen je za 11 sati, u sedištu naprednjaka na Novom Beogradu.

Pastor: I Vojvodina tema razgovora

Lider SVM Ištvan Pastor izjavio je da će pitanje Vojvodine, u prvom redu njenog budućeg ustavno-pravnog statusa, biti tema današnjeg razgovora sa Vučićem.

"Pitanje Vojvodine sigurno i nezaobilazno će biti tema razgovora sa budućim premijerom Aleksandrom Vučićem, ne toliko s aspekta raspisivanja vanrednih pokrajinskih izbora, koliko Statuta pokrajine, zakona o finansiranju i budućeg ustavno-pravnog statusa Vojvodine", rekao je Pastor.

On je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" napomenuo da je to deo "nekog našeg predizbornog opredeljenja i nastupa, o čemu smo govorili i dobili podršku" na izborima.

Na pitanje o eventualnoj vezi dogovora o ulasku SVM u vlast i održavanja vanrednih pokrajinskih izbora, Pastor je odgovorio da to “nije stvar političkog dogovora, već fakata, primene odgovarajućih propisa”.

"Lično ne očekujem skoro izbore u Vojvodini, ali ja sam taj koji gleda u pasulj i konstatuje stvari, a poteze vuče Bojan Pajtić i DS, s kojima smo u koaliciji u pokrajinskoj vlasti", rekao je lider SVM, koji je i predsednik pokrajinske skupštine.

Nakon pregovora sa SVM, za utorak su najavljeni pregovori sa koalicijom oko Socijalističke partije Srbije, a za sredu sa Novom demokratskom strankom (NDS) Borisa Tadića.

Lider SNS Vučić najavio je na sednici Predsedništva te stranke formiranje vlade sa najviše 19 ministara do 25. aprila.

Szerző (Forrás)
Beta, RTV
Többi hír