Ugrás a tartalomra

Vučić: Najpre razgovori sa SVM

BEOGRAD -Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio je za "Naše novine" da će najpre pozvati Savez Vojvođanskih Mađara (SVM) na razgovore o formiranju nove vlade.

Kandidat za premijera dodaje da će do susreta sa liderom SVM Ištvanom Pastorom doći početkom sledeće nedelje.

"U ponedeljak ili utorak pozvaću SVM na razgovor o formiranju vlade", precizirao je Vučić za "Naše novine".

Predsednik SVM Ištvan Pastor kaže za isti list da je stranka čiji je lider spremna da preuzme odgovornost za budućnost Srbije. "Spremni smo da preuzmemo odgovornost za ono što treba činiti u narednom periodu, ali da se naši prioriteti oslone na prioritete vlade koja treba da bude formirana", kaže Ištvan Pastor.

Naprednjaci o formiranju nove vlade

Srpska napredna stranka održaće danas sednicu Predsedništva na kojoj će se razgovarati o formiranju nove vlade.

Kako se očekuje, Predsedništvo bi trebalo da ovlasti Vučića da počne pregovore sa partnerima o formiranju vlade.

Očekuje se takođe, da u prvom krugu razgovora, novi mandatar pozove predstavnike svih parlamentarnih stranaka i da im predoči programska načela novog kabineta.

Kako je ranije izjavio potpredsednik SNS Goran Knežević, sastav nove vlade neće biti poznat posle sastanka Predsedništva stranke.

"U subotu još nećemo znati, ali mislim da ćemo vrlo brzo znati", poručio je Knežević i dodao da očekuje da će na Predsedništvu SNS biti analizirani rezultati izbora po svim lokalnim samoupravama.

On je rekao da će se na sednici razgovarati o planu i programu predsednika o radu vlade Srbije i da će članovi predsedništva doneti strateške odluke o formiranju buduće vlade.

Ministar pravde i državne uprave u tehničkoj vladi i potpredsednik SNS-a Nikola Selaković izjavio je danas da će "o koalicionim partnerima odlučivati najviši stranački organi budući da je država u teškom stanju, pa treba zbijati redove".

Dnevni list Novosti navodi da će Vučić na sednici Predsedništva predstaviti program nove Vlade Srbije, a da će rukovodstvo SNS na sednici razgovarati o narednim koracima za formiranje izvršne vlasti, kao i razmatrati i eventualne koalicije.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Naše novine, RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt