Ugrás a tartalomra

Vučić: Dolazak Eštonove veliki i važan znak

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić danas je izjavio na konferenciji za novinare, povodom dnašnje posete Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, da će Srbija biti prva u ovom delu Evrope koja će već naredne godine pokrenuti razgovore o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, što je jasan znak da želimo da uredimo zemlju i na taj način i tako dodatno stvorimo uslove za privlačenje investicija. Ketrin Ešton razgovarala je danas sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i  premijerom Aleksandrom Vučićem a govorila je i pred poslanicima srpskog parlamenta.

"Čast nam je što prvog dana po formiranju vlade imamo tako visokog gosta. Gospođa Ešton je došla samo u Beograd, ne u region, i to je veliki i važan znak za našu zemlju", rekao je Vučić izrazivši poštovanje zemlje prema takvom postupku, ali i prema svemu što je gospođa Ešton učinila za Srbiju.

Pri tome je Vučić pomenuo da je Eštonova jedna od najzaslužnijih što je Srbija na putu ka članstvu u EU i što je prihvatila Briselski sporazum.

"Ona je više od mnogih drugih u EU želela da čuje srpske stavove i primedbe i srpske potrebe. I danas smo razgovarali o važnim temama, o nastavku puta u EU i naš sastanak nije nikako bio birokratski", rekao je Vučić, dodajući da će Srbija već naredne godine tražiti otvaranje razgovora o poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

Mi želimo da uredimo našu zemlju, dodao je premijer, da se na presude ne čeka 25 godina, želimo da naši ljudi mogu da znaju da je pravda dostižna, da nam je uređen pravni sistem.

"To je i jedna od važnih stvari koja će doprineti većim investicijama, jer one dolaze samo tamo gde su pravni sistemi dobro uređeni", naveo je Vučić.

Ešton je prethodno razgovarala sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

U toku dana ona će se obratiti poslanicima parlamenta, a imaće i odvojeni sastanak sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Brisel ne tera Srbiju da bira između Rusije i EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton prenela je danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da će EU pomoći Srbiji da prevaziđe teškoće i da je neće terati da se opredeljuje između EU i Rusije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

"Mi ne tražimo da budete protiv svog istorijskog, ekonomskog i svakog drugog partnerstva sa Rusijom. Budite sigurni da Srbiju vidimo kao deo evropske porodice", rekla je Ešton, citira se u saopštenju.

U razgovoru sa Nikolićem, Ešton je istakla i da novi premijer i Vlada Srbije "imaju snažan mandat i da što pre treba započeti reforme uz obezbeđivanje adekvatne pomoći za ranjive socijalne grupe" dodajući da će EU "pomoći Srbiji da prevaziđe teškoće" i da će "investicije doći".

Nikolić je, kako se navodi, Eštonovoj rekao da je EU "najvažniji partner Srbije", da bi Srbija želela što pre da postane njen deo ali da je priznanje nezavisnosti Kosova za Srbiju neprihvatljivo.

Predsednik Srbije ocenio je da "novu Vladu Srbije očekuje realizacija ambicioznih planova" i "teške mere koje će u određenom periodu otežati život građana Srbije, ali su neophodne da bi se Srbija izvukla iz problema".

Nikolić je rekao i da je "spreman da podeli odgovornost za sve mere oko kojih se bude dogovorio sa Vladom, ma koliko one budu nepopularne i bolne u prvom trenutku" jer "jedino odgovorni potezi mogu obezbediti bolju i sigurnu budućnost svih građana Srbije".

U razgovoru sa Eštonovom Nikolić je "ponovio da se mora razgovarati i o novim okolnostima na Kosovu kao što je formiranja takozvanih odbrambenih snaga Kosova" dodajući da "srpski narod mora dobiti reciprocitetno učešće, kao što je učinjeno i sa policijom".

Takođe je "oštro protestvovao zbog odluke prištinskih vlasti da se kao uslov za ostvarivanje biračkog prava na Kosovu i Metohiji postavi posedovanje ličnih dokumenata koje bi izdala prištinska administracija" ocenivši da bi to "apriori značilo priznavanje nezavisnosti južne pokrajine".

Srbija primer ostalima u regionu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas da Srbija može da bude primer ostalima u regionu i pokaže šta se sve može kada se ima pravo vođstvo.

Nema boljeg dokaza uspešnih odnosa koje smo zajednički gradili poslednjih godina nego što su rezultati koje ste vi postigli u normalizaciji odnosa s Prištinom”, rekla je Eštonova u obraćanju poslanicima na posebnoj sednici u Skupštini Srbije.

Ona je odala počast Beogradu na “hrabrosti, političkoj zrelosti i državničkom pristupu u odnosima s Prištinom”, uprkos mnogim teškim izazovima i teškim odlukama.

Danas Srbiju svuda svi hvale zbog političkog vođstva koje ste pokazali u dijalogu jer ste postali inspiracija drugima u regionu”, poručila je Eštonova.

Šefica evropske diplomatije nazvala je Srbiju važnim političkim partnerom EU i ukazala i na doprinos Srbije saradnji i unapređenju odnosa sa susedima, što je, kako je istakla, od ključnog značaja za stabilnost celog regiona.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír