Ugrás a tartalomra

A VMSZ Csókán bemutatta választási programját

A kampányrendezvényen részt vett Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára

A Himnusszal vette kezdetét a Vajdasági Magyar Szövetség csókai programbemutató rendezvénye ma este a helyi Művelődési és Oktatási Központban, amelyet a Rákóczi Férfikórus, a Móra Ferenc Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és a Pannónia férfikórus tolmácsolt az egybegyűlteknek.

A rendezvény kezdetén Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere, a VMSZ községi szervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket, aki bemutatta a VMSZ Csóka községbeli, valamint Törökkanizsa községbeli képviselőjelöltjeit, majd kifejtette, végső ideje, hogy az ország sebességet váltva, gyorsabban haladjon azon az úton, amely biztosítja polgárai számára a változások lehetőségét. Gratulált a VMSZ parlamenti képviselőinek az eddigi munkájukhoz, majd abbéli reményének adott hangot, hogy a jövőben többen lehetnek majd a VMSZ frakciójában. Rajtunk a sor, hogy esélyt adjunk önmagunknak, és esélyt adjunk a VMSZ listájának, fogalmazott Balázs Ferenc.

Kovács Elvira, a VMSZ képviselőjelöltje a VMSZ egészségügyi programjában foglaltakról beszélt. Mint mondta, sokat járták a terepet az elmúlt időszakban, és megkérdezték a lakosságot, mik a legfontosabb problémáik. Sokan panaszkodtak arra, hogy nincs elég orvos, amin szerinte mindenképpen változtatni kellene. Hangsúlyozta, a VMSZ külföldi és hazai források bevonásával szeretné elérni, hogy a vajdasági településeken javuljon az egészségügyi ellátás, függetlenül attól, hogy valaki kisebb vagy nagyobb településen él-e. Mint mondta, ez nemcsak a magyarokat érinti. Kiemelte, rendkívül fontos, hogy legyen utánpótlás, legyenek olyan fiatalok, akik ezt a hivatást választják, legyenek olyan vajdasági magyar fiatalok, akik ezt a hivatást választják, hiszen – ahogyan fogalmazott – nagyon fontos lenne, hogy mindenki anyanyelvén szólhasson az orvosához. Hangsúlyozta, programjuk alappillére az, hogy az emberek itt maradjanak, ne kelljen elmenniük ahhoz, hogy megkereshessék a kenyerüket.

Dr. Varga László Churchillt idézte, aki azt mondta, a demokrácia a legrosszabb kormányzati forma, leszámítva az összes többit. Mint mondta, így valahogy van ez az Európai Unióval is, amely szintén nem tökéletes, ugyanakkor hatalmas lehetőségeket kínál a tagjai számára. Ahogyan fogalmazott, most még futurisztikusnak tűnik, mi vár majd ránk, ha országunk az unió tagja lesz, majd hozzátette, Horvátország attól a pillanattól kezdve, amelynél Szerbia jelenleg áll, nyolc év múlva taggá vált. Hangsúlyozta, meggyőződése, hogy rövidesen megoldás születik majd minden olyan kérdésre, amelyek az uniós csatlakozás útjában álltak. Úgy fogalmazott, mindennek akkor van igazán értelme, ha a közösség tagjai is élnek a kínálkozó lehetőségekkel. A VMSZ arra szeretné az elkövetkező időszakot kihasználni, hogy megtanulják az unióval kapcsolatos dolgokat, hogy mire elérkezik a csatlakozás ideje, a vajdasági magyar közösség tagjai is élhessenek a kínálkozó lehetőségekkel.

Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára kifejtette, három fontos nap áll előttünk: március 15., március 16. és április 6. Március tizenötödikén fel fogjuk öltöztetni a szívünket és a lelkünket, fogalmazott Németh Zsolt, majd hozzátette, március 15. jelentőségét az írta be ennyire erőteljesen a gondolkodásunkba, hogy a 19. század történelmét, a magyarság nemzetté válásának történetét hordozza magában. Mint mondta, bátran mondhatjuk, hogy mi is egyfajta békés rendszerváltozásnak vagyunk tanúi és szereplői, amely a talpra állásunk folyamata is egyben. Március 16. kapcsán kifejtette, van mire büszkének lennie mind a vajdasági magyarságnak, mind a VMSZ-nek, mind Pásztor Istvánnak, a párt elnökének. Hiszen nagyon büszke lehet a közösség arra, hogy elindult a történelmi megbékélési folyamat, amely szerinte mindenképpen folytatódni fog. Úgy fogalmazott, mindez nincs ellentétben azzal, amit az autonómia területén a vajdasági magyar politikum elért. A történelmi megbékélés folyamata és az autonómiatörekvés folyamata kéz a kézben halad egymással, fogalmazott, amit vajdasági modellnek nevezett, és mint mondta, éppen ez lehet a garancia arra, hogy a folyamat folytatódni fog. Hangsúlyozta, a kisebbségi érdekvédelem terén a magyar és a szerb érdekek közel kerültek egymáshoz. Harmadik eredményként az európai integráció folyamatát emelte ki, amelyben szerinte Magyarország és a vajdasági magyarság szerepe – ahogyan fogalmazott – aránytalanul magas Szerbia számára. Mint mondta, a vajdasági magyarságnak minden tartalékát mozgósítania kell ahhoz, hogy megismételhesse az előző választásokon elért eredményét. Április 6. kapcsán kifejtette, nagyon nagy megméretése lesz ez a nap a békés rendszerváltásnak. Az elmúlt 25 esztendő munkája fog április 6-án mérlegre kerülni, mondta, hozzátéve, nagy öröm számára, hogy ebben a mérlegelésben a külhoni magyarok is részt fognak majd venni. A magyar országgyűlés – ahogyan fogalmazott – nemzetgyűléssé fog átalakulni, az egész nemzet törvényhozása lesz, amely történelmi lehetőséget szerinte senkinek sem szabad kihagynia.

Pásztor Bálint, a VMSZ képviselőjelöltje kifejtette, a VMSZ listája az egyetlen magyar lista a március 16-ai választásokon. Azért, mert csak náluk valósul meg az, hogy mindegyik jelölt magyar. Másrészt azért, mert az elmúlt hét évben is azt bizonyították, hogy nem engednek a negyvennyolcból. Harmadrészt azért, mert a VMSZ az egyetlen olyan párt, amely az összes magyar ügyet egy csokorba rendezte a programjában. Az, hogy a programjukból minél több pontot meg tudjanak valósítani, összefogást igényel, mondta, majd hozzátette, Csóka és Törökkanizsa az elmúlt évek során bizonyította, hogy összefogással mennyi mindent el lehet érni. Köszönetet mondott a csókaiaknak és a törökkanizsaiaknak, és arra kérte őket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ez az összefogás március 16-án is megvalósulhasson.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszönetet mondott Németh Zsoltnak az odafigyelésért, a segítségért és a támaszért. Mint mondta, az az építkezés, az az egymásra találás és az az egymásba kapaszkodás, ami az elmúlt években Csókán és Törökkanizsán tapasztalható volt, példaértékű a vajdasági magyarság számára. Kifejtette, nincs igazuk azoknak, akik azt próbálják szajkózni, hogy a VMSZ hátat fordított az autonómiatörekvéseknek, ám azoknak, akik ezt hangoztatják, – ahogyan fogalmazott – primitív véleményük van az autonómiáról. Ez a kampány azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyar emberek így élik meg az önazonosságukat, így élik meg az autonómiát, mondta, hozzátéve, programjuk magyar program, mert azt fogalmazza meg, ami a vajdasági magyar emberek szívfájdalma, ugyanakkor megoldási lehetőségeket is kínál rá. Úgy fogalmazott, azt szeretnék, ha senkinek nem kellene azon gondolkodnia, hogy a gyermeke és az unokája hol tervezze az életét, azt szeretnék, ha azok, akik az elmúlt évek során elmentek, vissza tudnának jönni. Ezt felvállalni bátorság is és felelősség is, ez alá menni nemzetárulás, szögezte le Pásztor István. Kifejtette, a sikerhez vezető út arról szól, hogy eldöntjük, mit akarunk, és amit akarunk, úgy valósítjuk meg, hogy mindenki hozzáteszi a maga részét. Mint mondta, biztos abban, hogy olyan eredmények születnek majd, amelyek megerősítik a vajdasági magyarságot, mind egyénileg, mind közösségileg.

A rendezvény folytatásában az egybegyűltek megtekintették a Kié ez az ország című összeállítást, amelyet Andrássy Attila rendezésében állítottak színpadra.

Szerző (Forrás)
H. G., Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt