Ugrás a tartalomra

A VMSZ csak akkor lesz a parlamenti többség része, ha prioritásai bekerülnek a kormány programjába

Pásztor István, a VMSZ elnöke az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a Vajdasági Magyar Szövetség átdolgozta választási programját. Mint mondta, arra készültek, hogy a jövőbeni parlamenti többség része lesznek, de csak abban az esetben, ha a VMSZ prioritásai bekerülnek a kormány programjába.

 

Ezeket foglalták csokorba egy 6-7 oldalas anyagban, és leírták, melyek a konkrét elképzeléseik, céljaik: a gazdaság, megélhetés kérdése, szociális ügyek, az egészségügy kérdése, a mezőgazdaság és a közbiztonság kérdése, valamint a klasszikus kisebbségi kérdések, továbbá annak az űrnek a betöltése, amit a szerb alkotmánybírósági döntések ütöttek a jogszabályokon – fejtette ki.

Elmondta: el szeretnék érni, hogy még idén két lépésben a nemzeti tanácsokról szóló törvény átdolgozásra kerüljön. Idén ősszel kiírnák a nemzeti tanácsi választásokat, és összhangba tudnák hozni a törvényt az alkotmánnyal - húzta alá.

Nagy infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban is vannak elképzelései a szövetségnek, és szeretnék elérni a szerb kormány végleges elköteleződését a Szeged-Szabadka-Bácsalmás-Baja vasútvonal felújítása kapcsán, továbbá szeretnének ipari parkokat létrehozni – részletezte az elnök.

Szeretnének államtitkárokat delegálni fontos minisztériumokba, így például az egészségügyi, szociális, infrastrukturális ügyekkel foglalkozó, mezőgazdasági és gazdasági minisztériumba – egyelőre még nem tudni, hogyan alakul a feladatok csoportosítása, a kormányalakítás első lépéseként fogják az erről szóló döntést elfogadni.

Mint ismeretes az abszolút többséget szerző Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke, Aleksandar Vučić először a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) ült tárgyalóasztalhoz.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt